ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/04/2015 18:48 EEST | Updated 22/04/2015 18:48 EEST

Προϋπολογισμός ΕΕ: Οι Βρυξέλλες βρήκαν «σωσίβιο» 21,1 δισ. ευρώ

ASSOCIATED PRESS
A man walks by EU flags at half-staff in front of EU headquarters in Brussels on Wednesday, March 25, 2015. The flags are at half-staff to remember the victims that died Tuesday in the Germanwings plane crash in the French Alps on the way from Barcelona, Spain to Duesseldorf in Germany. (AP Photo/Virginia Mayo)

Η ΕΕ βρήκε ένα οικονομικό σωσίβιο χάρη σε μια συμφωνία για τη χρησιμοποίηση 21,1 δισεκ. ευρώ από κεφάλαια που δεν δαπανήθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2014, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία επικυρώθηκε χθες από τα κράτη μέλη και πρόκειται να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Κανονικά τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο τέλος της περιόδου χάνονται», εξήγησε η Επιτροπή.

Η συμφωνία επιτρέπει να μετατεθούν αυτά τα 21,1 δισεκ. ευρώ σε τρία οικονομικά έτη: 16,5 δισεκ. το 2015, 4,5 δισεκ. το 2016 και 100 εκατ. το 2017. Όμως τα κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα προγράμματα για τα οποία είχαν διατεθεί αρχικά.

Οι χώρες που επωφελούνται

Οι τέσσερις χώρες που επωφελούνται κυρίως είναι η Ιταλία (4,1 δισεκ.), η Ισπανία (3,4 δισεκ.), η Τσεχική Δημοκρατία (3,2 δισεκ.) και η Γαλλία (1,4 δισεκ.). Η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει 722 εκατ. ευρώ τα τρία οικονομικά έτη για να συγχρηματοδοτήσει προγράμματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει πως η συμφωνία αυτή δεν ρυθμίζει το πρόβλημα των τιμολογίων ύψους 24,4 δισ. ευρώ που οφείλει σε κράτη μέλη αλλά και ιδιώτες. Ένα σχέδιο για τη διευθέτηση του χρέους αυτού θα παρουσιασθεί προσεχώς στα κράτη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό.

«Περιμένουμε αυτό το σχέδιο», επέμεινε ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών του κοινοβουλίου, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν Αρτουί.

Η συμφωνία για να μετατεθούν στα επόμενα έτη τα 21,1 δισ. ευρώ, που τα κράτη δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν, «ανακουφίζει τις πληρωμές για τους προϋπολογισμούς του 2015 και του 2016, αλλά δεν διευθετεί το πρόβλημα των απλήρωτων τιμολογίων», δήλωσε ο Αρτουί στο Γαλλικό Πρακτορείο.