ΔΙΕΘΝΕΣ
22/04/2015 17:04 EEST | Updated 22/04/2015 17:04 EEST

Η αγάπη έχασε από την τεχνολογία - Έρευνα θέλει τα συναισθήματα να ταξιδεύουν ακόμη και κρυμμένα σε ένα βραχιόλι

Marianna Obrist

Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Sussex αποδεικνύει πως τα ανθρώπινα συναισθήματα μπορούν να μεταφερθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, με την χρήση της παλάμης μας μονάχα, δίχως να υπάρχει φυσική επαφή.

Η καθηγήτρια Μαριάννα Όμπριστ, Λέκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής του βρετανικού πανεπιστημίου, επισήμανε πως οι τεχνολογίες προηγμένης γενιάς μπορούν να τονώσουν διαφορετικά σημειά του χεριού, για να μεταφέρουν συναισθήματα, από ευτυχία έως θλίψη και από ενθουσιασμό ως φόβο.

Για παράδειγμα, με σύντομες, απότομες εκρήξεις αέρα στην περιοχή γύρω από τον αντίχειρα, τον δείκτη και το μεσαίο τμήμα της παλάμης μπορεί να προκληθεί ενθουσιασμός, ενώ αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προκύψουν από την αργή και πιο μετριασμένη διέγερση της εξωτερικής πλευράς της παλάμης.

Τα ευρήματα αυτά, που παρουσιάστηκαν την Τρίτη, 22 Απριλίου σε συνέδριο στην Νότια Κορέα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Όμπριστ, ανοίγουν δίοδο για εξαιρετικές προοπτικές του μέλλοντος, με την ίδια να συμπληρώνει:

«Φανταστείτε ένα ζευγάρι που είχε ένα καβγά πριν οι δυό τους πάνε στις δουλειές τους. Ενώ η γυναίκα είναι σε κάποιο επαγγελματικό ραντεβού, λαμβάνει μια ευγενή, ευχάριστη αίσθηση, που μεταδίδεται μέσω του βραχιολιού της, στο δεξί μέρος της παλάμης της, κινούμενο προς τα εσωτερικά. Αυτή η αίσθηση θα την χαλαρώσει και θα της δείξει πως ο σύντροφος της δεν είναι πια νευριασμένος».

Η ίδια τεχνολογία, σύμφωνα με την Λέκτορα του πανεπιστημίου του Sussex μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επικοινωνία ενός γονιού με το μωρό του, ή για την υποστήριξη της οπτικοακουστικής επικοινωνίας σε σχέσεις από απόσταση, διευκολύνοντας τες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνών έχει διαθέσει ένα εκατομμύριο λίρες στην Μαριάννα Όμπριστ και τους συνεργάτες της, για ένα πενταετές πρόγραμμα, προκειμένου να διευρύνουν τα ευρήματα και τις έρευνες τους στους τομείς της γεύσης και της όσφρησης, καθώς και της αφής.

Η ίδια υπογράμμισε πως σχετικά σύντομα ίσως βρισκόμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε εμπειρίες που πρωτύτερα δεν είχαμε φανταστεί, όπως την τηλεόραση 9 διαστάσεων, ή ηλεκτρονικά παιχνίδια που θα προκαλούν συναισθήματα μέσα από την γεύση.