Τριπλασιασμός των κονδυλίων της Ε.Ε. για την έρευνα και διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Τριπλασιασμός των κονδυλίων της Ε.Ε. για την έρευνα και διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο
European Union heads of state observe a moment of silence during a round table at an emergency EU summit in Brussels on Thursday, April 23, 2015. EU leaders are facing calls from all sides to take emergency action to save lives in the Mediterranean, where hundreds of migrants are missing and feared drowned in recent days. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
European Union heads of state observe a moment of silence during a round table at an emergency EU summit in Brussels on Thursday, April 23, 2015. EU leaders are facing calls from all sides to take emergency action to save lives in the Mediterranean, where hundreds of migrants are missing and feared drowned in recent days. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Tριπλασιασμό της χρηματοδότησης για την έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Γερμανία καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της επιχείρησης Triton στη Μεσόγειο για την έρευνα και διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης επιχείρησης Mare Nostrum. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της επιχείρησης Triton ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

«Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων της επιχείρησης αυτής» , τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους» , δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτιλύσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση. Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι πριν αυτά χρησιμοποιηθούν, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης Triton με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. O Ντ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι στις 13 Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του πρόκειται να υποβάλει στον ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος ζητώντας την έγκριση του Οργανισμού για την καταστροφή των πλοιαρίων των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Ελήφθη η απόφαση να παρουσιάσουμε όλες τις επιλογές ώστε να μπορούμε να καταστρέφουμε τα σκάφη αυτά» , είπε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εντός του πλαισίου μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με άλλες χώρες» , συμπλήρωσε.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να μιλήσει για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.Όσον αφορά τη φιλοξενία των προσφύγων, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να υποδεχτεί «500 με 700 Σύριους». Επίσης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση θα οργανώσουν στη Βαλέτα μια σύνοδο αφιερωμένη στο φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης. Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί «αργότερα εντός του έτους» με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ, της ΑΕ και άλλων χωρών ο ρόλος των οποίων θεωρείται καταλυτικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Θα πρέπει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες να ελέγξουν τα σύνορά τους», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο η σύνοδος αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και εντός των προσεχών εβδομάδων.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν για συνεργασία και συνεννόηση με την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης.

«Η Ευρώπη έχει κηρύξει πόλεμο στους δουλεμπόρους» , δήλωσε νωρίτερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η απάντησή μας είναι σαφής και κατηγορηματική. Η Ευρώπη έχει κηρύξει τον πόλεμο στους δουλεμπόρους. Η Ευρώπη είναι ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια. Θα συνεργαστούμε και με τους εταίρους μας εκτός της Ευρώπης, διότι το δουλεμπόριο μεταναστών δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά και παγκόσμιο».

Το ζήτημα της μετανάστευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με στόχο την αναζήτηση κοινού ευρωπαϊκού παρονομαστή για την αποτροπή τραγωδιών αντίστοιχων αυτής που έλαβε χώρα την Κυριακή στη Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυνε έκκληση για μάχη κατά των διακινητών, καλώντας τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκε ένα σχέδιο 10 σημείων που παρουσιάστηκε στην αρχή της εβδομάδας. Όσον αφορά σε μια ευρεία επιχείρηση θαλάσσιας διάσωσης, σημειώνεται ότι, αν πλοία της ΕΕ θα πρέπει στο εξής να περιπολούν μπροστά στις λιβυκές ακτές, από όπου ξεκινά αυτήν την ώρα ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων με προορισμό των Ευρώπη, τότε θα πρέπει να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των συμμετεχόντων σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι «σε πόλεμο» με τους διακινητές, με την υπουργό Άμυνας της χώρας να κάνει επίσης αναφορά στο ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

Αύξηση των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. από Συρία, Ουκρανία, Κόσοβο, Ερυθραία και Ιράκ

Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδεικνύουν μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου στην Ευρωπαϊκή 'Eνωση από ανθρώπους που προέρχονται από τη Συρία, την Ουκρανία, το Κόσοβο, την Ερυθραία, το Ιράκ και άλλες χώρες μέσα στο 2014.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάσταση στις χώρες γύρω από την Ε.Ε., ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου σημειώνει ανοδική τάση από το 2008. Αναλυτικότερα, η σημαντική αύξηση των αιτήσεων το 2014 οφείλεται σε «άλμα» των εισροών από Συρία, Ουκρανία, Κόσοβο, Ερυθραία και Ιράκ. Οι 15 κορυφαίες χώρες προέλευσης, με σειρά κατάταξης, είναι: Συρία, Αφγανιστάν, Κόσοβο, Ερυθραία, Σερβία, Πακιστάν, Ιράκ, Νιγηρία, Ρωσία, Σομαλία, Αλβανία, Ουκρανία, Μάλι, Μπαγκλαντές, Γκάμπια.

Πιέσεις από ΟΗΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επειγόντως να συστήσει μία επιχείρηση διάσωσης για τους μετανάστες στη θάλασσα και να δεσμευτεί ότι θα δεχθεί σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, δήλωσαν νωρίτερα ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Η ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να προχωρήσει πέρα από την τρέχουσα μινιμαλιστική προσέγγιση... η οποία εστιάζει κατά κύριο λόγο στην αναχαίτιση της άφιξης μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές ακτές», ανέφεραν σε μία κοινή δήλωση πριν από την ένταξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση υπογράφεται από τους επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν και Αντόνιο Γκουτέρες αντίστοιχα, τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ και τον Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Δημοφιλή