Το καύσιμο του μέλλοντος: συνθετικό «e-diesel», παραγόμενο από αέρα, νερό και «πράσινη ενέργεια»

Το καύσιμο του μέλλοντος: συνθετικό «e-diesel», παραγόμενο από αέρα, νερό και «πράσινη ενέργεια»

Επανάσταση στον κόσμο της ενέργειας φιλοδοξούν να φέρουν η Sunfire και η Audi, που ανακοίνωσαν την επιτυχή παραγωγή συνθετικού καυσίμου (e-diesel), μέσω της χρήσης αέρα, νερού και «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Sunfire, ειδική εγκατάσταση στη Δρέσδη έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι σε θέση να παράγει συνθετικό καύσιμο diesel με «εξαιρετικές, φιλικές οικολογικά ιδιότητες».

Αποκορύφωμα του εγχειρήματος ήταν το γέμισμα του υπηρεσιακού audi A8 της Γερμανίδας ομοσπονδιακής υπουργού Εκπαίδευσης και Έρευνας, Γιοχάνα Βάνκα, με μερικά λίτρα συνθετικού καυσίμου. Το γερμανικό υπουργείο εμπλέκεται στο όλο πρόγραμμα, καθώς έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη της εγκατάστασης.

Το νέο αυτό καύσιμο αποτελεί συνθετικό απόσταγμα-diesel βασισμένο σε «Blue Crude» («Μπλε Αργό» - υδρογονάνθρακες). Όπως αναφέρεται, αναλύσεις της Audi έχουν δείξει ότι οι ιδιότητες του «e-diesel» είναι ανώτερες του αντίστοιχου ορυκτού καυσίμου, ενώ παράλληλα δεν διαθέτει θείο ή ορυκτό πετρέλαιο, κάτι που το καθιστά εντυπωσιακά φιλικό προς το περιβάλλον. Όπως υπογράμμισε ο Κρίστιαν φον Ολσχάουζεν, CTO της Sunfire, «η μηχανή λειτουργεί πιο αθόρυβα και παράγονται λιγότεροι ρύποι».

Ο αριθμός κετανίου είναι πολύ υψηλός (σχεδόν 70) και, σύμφωνα με την εταιρεία, διασφαλίζει πιο καθαρή και γενικότερα καλύτερη καύση, ως καύσιμο που μπορεί να αναμειχθεί με συμβατικό καύσιμο diesel.

Από πλευράς της, η Audi κάνει λόγο για ένα πραγματικό καύσιμο του μέλλοντος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ορυκτό πετρέλαιο. Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα βασιζόμενη στην αρχή PtL (power to liquid) και χρησιμοποιεί «πράσινη ενέργεια» για την παραγωγή υγρού καυσίμου, με μόνες πρώτες ύλες νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα παρέχεται από ειδικές εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου, με κομμάτι του να εξάγεται από τον γύρω αέρα μέσω τεχνικών απευθείας «συλλογής» αέρα- με τη σειρά της τεχνολογία της εταιρείας Climeworks.

Η παραγωγή e-diesel περιλαμβάνει θέρμανση του νερού για τον σχηματισμό ατμού και στη συνέχεια διάσπασή του σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω ηλεκτρόλυσης υψηλών θερμοκρασιών. Η διαδικασία, υποστηρίζει η Audi, αγγίζει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 800 βαθμούς Κελσίου και είναι πιο αποδοτική από αντίστοιχες συμβατικές τεχνικές. Το υδρογόνο αντιδρά με διοξείδιο του άνθρακα σε ειδικούς αντιδραστήρες σύνθεσης και με αυτόν τον τρόπο παράγεται το «μπλε αργό», το οποίο στη συνέχεια διυλίζεται με αποτέλεσμα την παραγωγή του τελικού προϊόντος, e-diesel, που ενδείκνυται τόσο για ανάμειξη με κανονικό diesel όσο και για χρήση μόνο του.

Η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται επίσης με τη γαλλική Global Bioenergies για την παραγωγή e-βενζίνης (e-gasoline) και με την αμερικανική Joule για την παραγωγή e-αιθανόλης (e-ethanol).

Πήγαινε στην αρχική σελίδα