ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/04/2015 10:43 EEST | Updated 29/04/2015 11:19 EEST

Τσίπρας: Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου σε περιοχές όπου δεν εμπλέκονται τρίτες χώρες

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες συνεργασίας σε μια ευρύτερη περιοχή η οποία απειλείται με αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την τριμερή διάσκεψη κορυφής των τριών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με στόχο τη διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας τους, στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι.

Αναφορικά στις θαλάσσιες ζώνες, είπε ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσουν περαιτέρω οι διαβουλεύσεις για την οριοθέτησή τους, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σε περιοχές όπου δεν απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών. «Πιστεύω ειλικρινά ότι οι πρωτοβουλίες μας αυτές δεν θα είναι μόνο προς όφελος των χωρών μας αλλά αποτελούν πρόκληση σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου» εκτίμησε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών συζητήθηκαν πλευρές της συνεργασίας που υπάρχει και δράσεις εμβάθυνσής και αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά στη Λιβύη, τη δυτική Αφρική, την Συρία και το Ιράκ, την Υεμένη, αλλά και τη στασιμότητα στο Παλαιστινιακό και την εξάπλωση του τζιχαντισμού, που αποτελεί «διαρκή και ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας».

Σε αυτό το «ανησυχητικό πλαίσιο», η συνεργασία των τριών χωρών παίρνει ιδιαίτερα στρατηγική σημασία ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουν. Επίσης, πρόθεσε ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί η συνεργασία στην οικονομία και το εμπόριο, με σύγκληση συναντήσεων τεχνικών κλιμακίων- συμφωνήθηκε η δημιουργία νέας τεχνικής ομάδας για οικονομία και εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι συζητήθηκαν έργα για συνέργειες σε ενέργεια, μεταφορές και ναυτιλία. Οι τρεις χώρες βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι ευκαιρίες δεν αφορούν αποκλειστικά τις χώρες μας, αλλά κατά μια ευρύτερη οπτική την ανάπτυξη Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο και χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα την εκλογή Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την οποία θα παρακολουθήσουμε με προσοχή.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Συρία, το Ιράκ η Υεμένη καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή «επαναλάβαμε την θέση αρχής για την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με την δημιουργία ένος βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» ανέφερε ο κ Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαικών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα άλλα κράτη της περιοχής».

Ο πρόεδρος της Αιγύπου Αλ Σίσι ανέφερε ότι «η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες αντανακλά την βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών. Επιδιώκουμε την συνεργασία για την διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη». Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «είναι σταθερή η θέση μας που βασίζεται στην ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητές του με κυριαρχία και ανεξαρτησία». Ο κ. Σίσι μίλησε για την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας: «σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την λήψη μέτρων για την διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα». Μίλησε δε για την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού με την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.