Στόχος η ενδιάμεση συμφωνία. Βήματα πίσω κάνει η κυβέρνηση για να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές

Στόχος η ενδιάμεση συμφωνία. Βήματα πίσω κάνει η κυβέρνηση για να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές
Sooc

Περιθώρια «ευελιξίας» δείχνει η κυβέρνηση, κάνοντας βήματα προς τα πίσω στο θέμα της περικοπής των υψηλών επικουρικών, της επαναφοράς της 13ης σύνταξης, των εισοδηματικών ορίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις αλλαγές στο ΦΠΑ.

Επιχειρώντας να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τους δανειστές με την Αθήνα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα ταχύτητας με στόχο να πετύχει μια ενδιάμεση συμφωνία. Αν και στελέχη της κυβέρνησης δεν θέλουν να μιλήσουν για ημερομηνίες ορόσημο, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται αυτό ο κύκλος διαπραγμάτευσης να ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου, ώστε να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, οι διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και η επιφυλακτικότητα από την πλευρά των δανειστών σχετικά με την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, προκάλεσαν νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πολυνομοσχεδίου.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι ελληνικές προτάσεις να κατατεθούν σήμερα Πέμπτη στους θεσμούς, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιαστούν πρώτα στο υπουργικό συμβούλιο. Ως εκ τούτου στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το περιεχόμενο των προτάσεων, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν προσθαφερέσεις, είπε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, το πολυνομοσχέδιο «Τελεί υπό οριστικοποίηση και θα παρουσιαστεί όταν «καταλήξουμε ως κυβέρνηση». Το προσχέδιο δεν είναι «μαρμάρινη πλάκα»”.

Ως εκ τούτου, η νέα ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία συνεδρίασε εχθές συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός των διαφορετικών ομάδων μεταξύ BG, τεχνικών κλιμακίων και Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η άμεση ροή πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις του BG, αλλά και στην νομική κωδικοποίηση της εντατικοποίησης των φορολογικών ελέγχων και πως θα κωδικοποιηθεί νομικά.

Τα μέτωπα

Η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο τραπέζι μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, σε μια ένδειξη καλή θέλησης προς τους δανειστές.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται:

  • Επιβολή ειδικού φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω, από 3% έως 5% ή επιβολή τέλους που θα κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ.
  • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με ταυτόχρονη επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής (πέραν από τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών και τις πισίνες). Υπάρχουν σενάρια για επιβολή ενιαίου συντελεστή 10% για όλους τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού ή αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών έως και το 13%..
  • Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει ξεχωριστά κάθε θέμα που έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και μέχρι τώρα έχει καταλήξει στα εξής:

Φορολογική αμνηστία: Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος είναι όποιος θέλει να πληρώσει τον φόρο και να πάρει αμνηστία. Όπως αναφέρουν «αυτό έχουμε στόχο να κάνουμε και θα μας δώσουν την δυνατότητα οι αλγοριθμικοί έλεγχοι, που προσδοκούμε να τους έχουμε αρχές καλοκαιριού. Θα έχουμε εικόνα της κίνησης των λογαριασμών και την μεταφορά από ένα λογαριασμό σε άλλον και παράλληλα την ακολουθία των δηλώσεων, εισοδημάτων σε περίοδο τουλάχιστον 10ετίας». Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο φόρος θα κυμανθεί περίπου στο 15%

ΓΓΔΕ: Ο σχεδιασμός για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνει τη πλήρη ανεξαρτητοποίηση της, ώστε να λογοδοτεί μόνο στη Βουλή. Συγκεκριμένη διακομματική επιτροπή θα επιλέγει το ΔΣ που αυτό θα επιλέγει τον επικεφαλής. Και μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το ΔΣ. Το προσωπικό θα είναι δημόσιο, θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ αλλά το ΔΣ θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.

Πλειστηριασμοί: Η εκτίμηση είναι ότι το θέμα θα λυθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η ΕΚΤ το βλέπει από την πλευρά της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές “Σε μία αγορά ακινήτων που έχει πληγεί και μόνο η συζήτηση για πλειστηριασμούς δημιουργεί πρόβλημα στην κεφαλαιοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για την διατήρηση των αρχών τους.

Εργασιακά: Στα εργασιακά θα προχωρήσουν κανονικά οι κυβερνητικές εξεγγελίες για την επαναφορά των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στο ιδιωτικό τομέα. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους

Ασφαλιστικό: Δεν είναι δυνατό σε τρεις μήνες που είναι η καινούργια κυβέρνηση να βρει λύση στο Ασφαλιστικό. Κυβερνητικός παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι “όταν η Γερμανία πει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό της τότε θα πούμε και εμείς”.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με εξαίρεση κάποια “δύσκολα” επαγγέλματα.

Αναφορικά με τη 13η σύνταξη, στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι παραμένει στο τραπέζι. Ωστόσο, όπως λένε δεν θα τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα για αυτό το θέμα “Μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο”.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της περικοπής των υψηλών επικουρικών συντάξεων, με το όριο να μπαίνει σίγουρα πάνω από τα 300 ευρώ.

ΦΠΑ: Η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει όλες τις προτάσεις, χωρίς όμως να μπαίνει θέμα αύξηση σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία. Το ιδανικότερο, σύμφωνα με αρκετούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, θα ήταν ένας ενιαίος συντελεστής στο 15%, όχι όμως σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία.

Ιδιωτικοποιήσεις: Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα είναι θετική στις επενδύσεις στο σιδηρόδρομο, ενώ είναι πολύ κοντά στις ιδιωτικοποιήσεις με τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στις συμβάσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ (51% και όχι 67%)

Αναφορικά με το Ελληνικό η κυβέρνηση εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στη σύμβαση, αλλά θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ. «Αν περάσει δεν είναι εύκολο να μην το δεχθούμε» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Τα λιμάνια: είναι θέμα διαδικασίας και για αυτό ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει.

Η διαπραγμάτευση

Νέα δεδομένα υπάρχουν στον τρόπο που λειτουργεί η διαπραγμάτευση, αλλά και στην πληροφόρηση μεταξύ των εμπλεκόμενων. Ήδη χθες έγινε μια πρώτη προσέγγιση ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, μεταξύ όλων των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία δουλεύει σε δύο επίπεδα στο Brussels Group και στα τεχνικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που έχει συμφωνηθεί προβλέπει, ο πρόεδρος του ΣΟΕ να ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα για αυτό το λόγο στις συναντήσεις υπάρχει πρακτικογράφος, ο οποίος στέλνει ενημερωτικό email σε όλους κάθε 1 ώρα, ενώ διαρκή πληροφόρηση από το Brussels Group, έχει ο Πρωθυπουργός και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος ενημερώνει τις υπόλοιπες ομάδες.

Δημοφιλή