ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/05/2015 12:30 EEST | Updated 01/05/2015 12:43 EEST

Θα χτυπήσουμε τα φαινόμενα ρουσφετιού στο στρατό, λέει ο Ήσυχος μετά τις καταγγελίες για κύκλωμα που υπόσχεται μεταθέσεις

sooc

Για «παθολογία του συστήματος των πελατειακών σχέσεων» κάνει λόγο ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, με αφορμή τις καταγγελίες που περιήλθαν στη γνώση του ΓΕΣ και ερευνώνται από τα αρμόδια όργανα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες άτομα που οικειοποιούνται την ιδιότητα του στρατιωτικού προσεγγίζουν οπλίτες και μέσω οικονομικού ανταλλάγματος του υπόσχονται ευνοϊκές μεταθέσεις. Όπως τονίζει δε ο κ.Ήσυχος τέτοιου είδους φαινόμενα επιχειρείται να «χτυπηθούν στη ρίζα» τους από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας ηγεσίας στο υπουργείο.

Στην ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού, αναφέρεται:

«Τέτοιου είδους περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια την παθολογία του όλου συστήματος των πελατειακών σχέσεων, που για κάποιους ήταν καθεστώς αδιατάρακτο και στον χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αξιοποιώντας το για να αποκομίζουν κάθε είδους οφέλη.

Βασική προτεραιότητα, από την πρώτη μέρα, της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να χτυπήσει στη ρίζα τους τέτοια τα φαινόμενα και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε άμεσα στο ξήλωμα βασικών στοιχείων της δομής του συστήματος των ρουσφετιών. Είμαστε έτοιμοι να θεσμοθετήσουμε όχι απλά την κατάργηση του ρουσφετιού αλλά και την εγκαθίδρυση ενός αδιάβλητου και δίκαιου συστήματος απονομής των ειδικοτήτων και των μεταθέσεων των στρατευσίμων, που δεν θα επιδέχεται παρεμβάσεις για ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων. Το σύστημα αυτό, με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες, θα κατανέμει τους νέους, που έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητές τους αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Θα είναι ένα σύστημα που θα προάγει την ισονομία και θα διέπεται από κοινωνική ευαισθησία. Θα λειτουργεί με διαφανή και μετρήσιμα κριτήρια και η εφαρμογή του θα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου από τους ίδιους τους στρατευσίμους αλλά θα είναι ανοιχτό και στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Για μας η στρατιωτική θητεία δεν είναι τιμωρία αλλά ούτε και αντικείμενο οποιουδήποτε είδους εκμετάλλευσης από κανέναν. Η συγκεκριμένες καταγγελίες διερευνώνται από τα αρμόδια όργανα και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα και να ξηλωθεί τυχόν τέτοιος μηχανισμός».