ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2015 13:16 EEST | Updated 02/05/2015 14:58 EEST

Η Μέρκελ αναγνωρίζει την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα «ανοιχτά τραύματα» στην Ελλάδα

World Economic Forum/Flickr
DAVOS/SWITZERLAND, 28JAN11 - Angela Merkel, Federal Chancellor of Germany captured after the session 'Revitalizing Global Trade' at the Annual Meeting 2011 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 28, 2011.Copyright by World Economic Forumswiss-image.ch/Photo by Sebastian Derungs

Την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για τα εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου αλλά και τα ανοιχτά τραύματα της Ελλάδας, αναγνωρίζει η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ λίγς ημέρες πριν τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Πάντως δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο καταβολής ή έστω συζήτησης επί των ελληνικών αιτημάτων για τις πολεμικές επανορθώσεις και την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Όπως υπογραμμίζει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή» και σημειώνει πως «εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», λαμβάνοντας υπόψη , σύμφωνα με το δημοσίευμα, και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Μέρκελ τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημειώνεται πως μόλις την Παρασκευή ο Γερμανός Πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ, έθεσε θέμα ιστορικής ευθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο φύλλο της εφημαρίδας Süddeutsche Zeitung, χαρακτηρίζει ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα.

«70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από τον Εθνικοσοσιαλισμό οι Γερμανοί ζουν σε τόση ευμάρεια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση για ιδιαίτερη δράση», δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος, κάνοντας ειδική αναφορά στους μετανάστες. «Εάν η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στους μαζικούς θανάτους θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα», είπε και έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

«Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό», υπογράμμισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ «Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις».

Βέβαια, ο κ. Γκάουκ έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της δημοκρατίας εκπροσωπεί την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί, όπως διευκρίνισε, με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων». Επ’ αυτού εξέφρασε την ευχή να εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση με πιο δεσμευτικές θέσεις από ό,τι κάνει μέχρι τώρα.

Πηγή: Deutsche Welle