ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/05/2015 03:13 EEST | Updated 05/05/2015 10:58 EEST

Υποταγή στο μνημόνιο απαιτούν οι δανειστές. Σημεία σύγκλισης και ανάσα ρευστότητας αναζητά η κυβέρνηση

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Newly elected Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) follows Deputy Prime Minister Giannis Dragasakis (L) as he arrives on January 28, 2015 for his first cabinet meeting at the Greek Parliament in Athens. Greece's new radical left-led government prepared to meet on January 28 for the first time to hammer out a strategy for renegotiating the country's giant bailout, after storming to power on a promise to reject years of harsh austerity policies. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα, με τους δανειστές να αυξάνουν τις πιέσεις και μαζί τις απαιτήσεις τους, κυβερνητικά στελέχη ξεκινούν νέο κύκλο επαφών σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Παρίσι με στόχο να επιτύχουν μια πολιτική συμφωνία, που θα δώσει διέξοδο στις “ατέρμονες” τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group, όσο και από την Αθήνα, τη δεδομένη στιγμή μοιάζει αδύνατο να υπάρξει σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως εξηγούν, οι τεχνοκράτες των δανειστών έχουν επαναφέρει στο τραπέζι την 5η αξιολόγηση ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των μνημονιακών δεσμεύσεων. Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε ότι όσο περνούν οι μέρες οι απαιτήσεις των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων γίνονται όλο και περισσότερες.

“Στόχος είναι η πλήρης υποταγή και συνθηκολόγηση στο μνημόνιο και τις πολιτικές του” έλεγε χαρακτηριστικά άλλη κυβερνητική πηγή, δίνοντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι σε τεχνικό επίπεδο η κατάσταση είναι οριακή και αρκετές φορές πλέον το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό. “Έχουμε δώσει πολλά δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα” είναι η μόνιμη τοποθέτηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας τα τελευταία 24ωρα, προσπαθώντας να απαντήσουν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των δανειστών.

Πολιτική διαπραγμάτευση

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση ξεκινά ένας ακόμα γύρο πολιτικών επαφών, με στόχο να εξασφαλίσει σε ανώτερο επίπεδο μια καταρχήν συμφωνία αλλά και τη δέσμευση από την πλευρά των δανειστών ότι θα της παρέχουν την απαιτούμενη ρευστότητα.

Η πιο κρίσιμη συνάντηση θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) στη Φρανκφούρτη μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης Μάριο Ντράγκι και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), δηλαδή ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό απομειώσεως που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του κ. Ντράγκι αναφορικά με το ελληνικό αίτημα για την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα, θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν, ενώ το μεσημέρι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου συναντάται στις 14:30 με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών είναι να βρει λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις, εν όψει και της περιοδείας του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία στις 6, 7 και 8 Μαΐου.

Πάντως τα ραντεβού της Τρίτης θα είναι η αρχή ενός καυτού 7ήμερου, γεμάτο με σημαντικές ημερομηνίες για την πορεία του ελληνικού ζητήματος. Και αυτό γιατί αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχοντας στην ατζέντα και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και κυρίως την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ της ΕΚΤ θα κρίνουν πολλά για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Την ίδια ημέρα η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκους ύψους 190εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ.

Από αύριο, Τετάρτη, ξεκινά και την τριήμερη περιοδεία του σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία ο κ. Νταίσελμπλουμ, ενώ στις 8 Μαϊου το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ανανεώσει έντοκα γραμμάτια, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τρεις ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogoup, ενώ ένα 24ώρο αργότερα η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 760 εκατ. ευρώ.