ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/05/2015 17:05 EEST | Updated 05/05/2015 18:26 EEST

Δραγασάκης: Η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος

ARIS MESSINIS via Getty Images
Greek Deputy Prime Minister Giannis Dragasakis listens on February 11, 2015 to the press conference of the Greek prime minister and the head of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) in Athens. Greek Prime Minister Alexis Tsipras announced on February 11 plans to work with the OECD to draft a program of reforms to boost growth in the debt-laden country, which is hoping to renegotiate its bailout commitments. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read AR

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Ντράγκι» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη στην οποία συμμετείχε και ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Δραγασάκης συμπλήρωσε ότι η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος.

Στόχος της ελληνικής πλευράς στην κρίσιμη συνάντηση με τον κ. Ντράγκι ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) ενώ παράλληλα να επιμείνουν στο ελληνικό αίτημα για την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και έγινε επισκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης σε ανεπίσημο έγγραφο έκανε λόγο για αρνητική εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αποδίδοντας όμως ευθέως το πρόβλημα σε διαφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Ειδικότερα, με το non paper αποκάλυπτε ότι «Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός ''έντιμου συμβιβασμού''».

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει ότι πίεσε για μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Λετονίας, όπως τόνιζαν δημοσιεύματα. Ωστόσο, o εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισημαίνει ότι όσο απομακρυνόμαστε από τους στόχους του 2012, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.