Telegraph: Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ από την Ελλάδα

Telegraph: Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ από την Ελλάδα
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) speaks with German Chancellor Angela Merkel before presenting his draft budget for 2014 to lawmakers during a plenary session at the lower house of parliament Bundestag on April 8, 2014 in Berlin . The budget foresees a public deficit of 6.5 billion euros ahead of a balanced budget from 2015. AFP PHOTO / CLEMENS BILAN (Photo credit should read CLEMENS BILAN/AFP/Getty Images)
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) speaks with German Chancellor Angela Merkel before presenting his draft budget for 2014 to lawmakers during a plenary session at the lower house of parliament Bundestag on April 8, 2014 in Berlin . The budget foresees a public deficit of 6.5 billion euros ahead of a balanced budget from 2015. AFP PHOTO / CLEMENS BILAN (Photo credit should read CLEMENS BILAN/AFP/Getty Images)
AFP via Getty Images

Μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον του ευρώ αποτελεί το εμπορικό πλεόνασμα- ρεκόρ της Γερμανίας από την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, όπου επισημαίνεται ότι, εάν οι κανόνες της Ε.Ε. εφαρμόζονταν όπως πρέπει, η Γερμανία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πρόστιμα επειδή θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και παραβιάζει για πέμπτη συνεχή χρονιά τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών.

Το παρόν πλεόνασμα, όπως αναφέρεται, είναι «εκτός ελέγχου», καθώς σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ φέτος, φτάνοντας στο 7,9% του ΑΕΠ, παραμένοντας στο 7,7% το 2016.

«Ασαφείς διαβεβαιώσεις ότι το πλεόνασμα θα πέσει με την πάροδο του χρόνου έχουν ξανά αποδειχτεί αβάσιμες. Η χώρα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο μεμονωμένο παραβάτη των κανόνων σταθερότητας της Ευρωζώνης. Θα αντιμετώπιζε κυρώσεις εάν εφαρμοζόταν ο νόμος της συνθήκης της Ε.Ε.» σημειώνεται σχετικά.

«Οι Βρυξέλλες είπαν στη Γερμανία να κάνει τη “δουλειά” της πριν έναν χρόνο, αλλά απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες. Θα δούμε εάν η Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα καταφέρει καλύτερα αυτή τη φορά. Αν όχι, οι κυνικοί θα μπορούσαν δικαιολογημένα να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες στην Ευρώπη, και ότι η Γερμανία μπορεί να αψηφεί όλους τους κανόνες» συμπληρώνεται, ενώ επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός «τιμωρίας» της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης έχει ιδιαίτερα πολιτικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για το πέμπτο συνεχές έτος κατά το οποίο το γερμανικό πλεόνασμα βρίσκεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωζώνης, η Κομισιόν θα έπρεπε να εκκινήσει σχετικές διαδικασίες εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε τρία χρόνια στη σειρά, εκτός και αν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος για να μη γίνει κάτι τέτοιο. Όπως σημειώνεται, τα ελαφρυντικά είναι λίγα, καθώς το πλεόνασμα δεν προκαλείται από ένα μεμονωμένο «σοκ», παραμένοντας τεράστιο ακόμα και αν είναι ρυθμισμένο για χαμηλότερα κόστη εισαγωγής ενέργειας. «Πρόκειται για μια χρόνια δομική κατάχρηση, καθιστώντας μη βιώσιμη τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης μακροπρόθεσμα, και είναι σίγουρα πιο επικίνδυνο για την ενότητα της Ευρωζώνης από οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα» προστίθεται.

Σύμφωναμε τον Σάιμον Τίλφορντ, του Centre for European Reform, η Κομισιόν θα έπρεπε να πάψει να συγκρατείται: «Θα έπρεπε να επιβληθούν ποινές στη Γερμανία. Το πλεόνασμά τους θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονταν τα ελλείμματα του νότου νωρίτερα, ως συγκρίσιμη απειλή στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αυτό που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς είναι ότι το πλεόνασμα θα έπεφτε κανονικά ταχύτατα σε αυτό το στάδιο του οικονομικού κύκλου».

Η ανεργία βρίσκεται στο ρεκόρ χαμηλό του 4,7%. «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μια έκρηξη κατανάλωσης. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή ο μηχανισμός εξισορρόπησης έχει μπλοκάρει. Αυτό που δείχνει αυτό είναι ότι η οικονομική και νομισματική ένωση παραμένει προβληματική, και είναι καταδικασμένη να πάει από κρίση σε κρίση ακόμα και αν υπάρχει ανάκαμψη. Κάθε ανάκαμψη στη νότια Ευρώπη θα οδηγήσει στην ίδια συσσώρευση εσωτερικών εμπορικών ανισορροπιών, και ως εκ τούτου στις ίδιες αποσταθεροποιητικές ροές κεφαλαίων κλπ που οδήγησαν στην κρίση εξαρχής». Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε πέρυσι προειδοποιήσει ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, κάτι που θα το καθιστούσε όχι απλά σε βάρος του συμφέροντος της Γερμανίας, αλλά και εμπόδιο στις χώρες που περνούν κρίση να βγουν από αυτήν. Η Γερμανία, σημειώνεται, αρνείται ότι παραβιάσει τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, απορρίπτοντας τα περί «πολιτικών παραμορφώσεων», πόσο μάλλον τα περί μιας «κυνικής στρατηγικής μερκαντιλιστικής εκμετάλλευσης».

«Δεν είναι μυστήριο που η ανισορροπία χειροτερεύει. Η γερμανική ρυθμιστική και φορολογική δομή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ωφελεί την παραγωγή και τις εξαγωγές και να είναι κατά της κατανάλωσης. Είναι ο καθρέφτης της Βρετανίας. Καμία από τις δύο φόρμουλες δεν είναι υγιής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα μακροχρόνια πλεονάσματα, καταλήγει το κείμενο, αποτελούν «κλοπή ζήτησης» από αλλού. «Εξάγουν ανεργία σε άλλες χώρες....όσο το συντομότερο η Γερμανία εγκαταλείψει τον δημοσιονομικό φετιχισμό και επενδύσει τα λεφτά της στην ίδια της τη χώρα για το δικό της καλό, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους».

Δημοφιλή