ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/05/2015 15:31 EEST | Updated 06/05/2015 17:06 EEST

Forbes: Οι πιο ισχυρές εταιρείες το 2015

HOANG DINH NAM via Getty Images
A copy of the newly launched Vietnamese version of Forbes Magazine is seen on sale at a roadside newsstand in Hanoi on June 26, 2013. The Southeast Asian communist nation's first Forbes-recognised billionaire Pham Nhat Vuong is on the cover of the inaugural issue. AFP PHOTO/HOANG DINH Nam (Photo credit should read HOANG DINH NAM/AFP/Getty Images)

Οι μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, από άποψη ισχύος, κερδών και αξίας, παρουσιάζονται στην ετήσια έρευνα του Forbes, που αναδημοσιεύει και η βρετανική Telegraph.

Εντύπωση προξενεί πως για πρώτη φορά ως και σήμερα, οι πρώτες τέσσερις εταιρίες που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας λίστας είναι κινέζικες- και είναι όλες τράπεζες.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα Κίνας (σ.σ. Industrial and Commercial Bank of China) που βρίσκεται στην πρώτη θέση με αξία 278.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την Κατασκευαστική Τράπεζα Κίνας (σ.σ. China Construction Bank) με 219.9 δισεκατομμύρια δολάρια, την Αγροτική Τράπεζα Κίνας (σ.σ. Agricultural Bank of China) με 189.9 δισεκατομμύρια δολάρια και, ακόμη, την Τράπεζα της Κίνας (σ.σ. Bank of China).

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η επιχείρηση του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett, Berkshire Hathaway, που φέτος εορτάζει τα 50 χρόνια δραστηριοποίησης της στον χρηματοοικονομικό τομέα και παρουσιάζει αξία ύψους 354.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα κέρδη της χρονιάς να αγγίζουν σχεδόν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, την υψηλότερη θέση καταλαμβάνει η Exxon Mobil, που εδρεύει στο Texas, με κέρδη 32.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την PetroChina, άλλη την ισχυρή επιχείρηση ενέργειας από την Κίνα, που είναι και η μόνη εξ όσων βρίσκονται στην λίστα που δεν δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα, να ακολουθεί στην αμέσως επόμενη θέση.

Αναλυτικά, οι πρώτες είκοσι εταιρίες που περιλαμβάνονται στην λίστα του Forbes:

1. Industrial and Commercial Bank of China

2. China Construction Bank

3. Agricultural Bank of China

4. Bank of China

5. Berkshire Hathaway

6. JPMorgan Chase

7. Exxon Mobil

8. PetroChina

9. General Electric

10. Wells Fargo

11. Toyota Motor

12. Apple

13. Royal Dutch Shell

14. Volkswagen Group

15. HSBC Holdings

16. Chevron

17. Wal-Mart Stores

18. Samsung Electronics

19. Citigroup

20. China Mobile

Η αναλυτική λίστα του Forbes.