ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/05/2015 12:03 EEST

Έως 5 Ιουνίου η συμμετοχή στον διαγωνισμό καινοτομίας «Start Tel Aviv» για νεοφυείς επιχειρήσεις

Start Tel Aviv

Ο διαγωνισμός καινοτομίας «Start Tel Aviv» για νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Ιανό, από την Πρέσβυ του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα και τον συνιδρυτή του Industry Disruptors – Game Changers, Μιχάλη Στάγκο.

Ο διαγωνισμός αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και πραγματοποιείται από Ισραηλινές πρεσβείες σε επιλεγμένες χώρες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και τους ID-GC, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας στους τομείς των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ελληνικά τεχνολογικά startups που βρίσκονται σε στάδιο αρχικής χρηματοδότησης και έχουν ήδη αναπτύξει ένα πρωτότυπο προϊόν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή μέχρι της 5 Ιουνίου 2015 στο «Start Tel Avin 2015». Οι νικητές θα επιλεγούν από τους φιναλίστ σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου στο Innovathens, τον κόμβο τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη.

Η ομάδα που θα αναδειχθεί θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσει ένα ταξίδι στο Ισραήλ για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ καινοτομίας DLD Tel Aviv Innovation Festival 2015 που θα λάβει χώρα στις 5-11 Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ και αποτελεί το μεγαλύτερο συνέδριο εκπροσώπων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτικών κεφαλαίων, επενδυτές «άγγελοι» (angel investors), καθώς και στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών. Ειδικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί για τους νικητές στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Στη συνέντευξη τύπου, τον λόγο πήρε αρχικά η Ισραηλινή Πρέσβυς, η οποία ανέφερε ότι οι τομείς της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων αποτελούν ένα νέο συναρπαστικό πεδίο της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ. «Έχουμε διαπιστώσει ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπάρχει στην Ελλάδα μεγάλο ταλέντο και έχει αρχίσει να αναδύεται ένα ανθηρό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα.»

Η κα Μπεν-Αμπα δεν γινόταν βέβαια να μην αναφερθεί στο πολύ αναπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο Ισραήλ – δεν αποκαλείται άλλωστε τυχαία «startup nation» - με 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, οι εξαγωγές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 3.700% από 1 δισεκατομμύριο σε 39 δισεκατομμύρια. Οι επενδύσεις του κράτους στην έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 223%, από 1.3% στο 4.2%, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με την Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα καινοτομίας. Η Πρεσβεία ήδη εργάζεται προς την κατεύθυνση κατάρτισης συγκεκριμένων σχεδίων για να επισκεφθούν και άλλοι μέντορες την Ελλάδα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νέους στην Ελλάδα μέσω της συνεργασίας με Ισραηλινές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής του Industry Disruptors – Game Changers, μίλησε για τη σημασία των συνεργειών και των συμπράξεων φορέων για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην εξωστρέφεια των νέων επιχειρήσεων.

«Οι ID-CG πιστεύοντας στη δύναμη των νέων ιδεών στην Ελλάδα ως φυτώριο νέων επιχειρήσεων, επενδύουν στις συνεργασίες που προάγουν την εξωστρέφει και την άντληση εμπειριών των ελληνικών startups. Σ' αυτό το πλαίσιο είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με τον Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, αναδεικνύοντας τις καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις και συνδέοντάς τις με ένα από τα πλέον προηγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας στον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή πατήστε εδώ