ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2015 16:37 EEST

Ραούλ Κάστρο από Μόσχα: «Προοπτικές επαναπροσέγγισης Ρωσίας και Κούβας»

ASSOCIATED PRESS
Russian Prime Minister Dmitry Medvedev, right, and Cuban President Raul Castro shake hands at their meeting in Moscow, Russia, Wednesday, May 6, 2015. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

Στις «προοπτικές της προσέγγισης» της χώρας του και της Ρωσίας, την οποία χαρακτήρισε «κληρονόμο» της πρώην συμμάχου της Αβάνας, Σοβιετικής Ένωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, από την Μόσχα όπου και βρίσκεται.

Ο Ραούλ Κάστρο αυτές τις ημέρες βρίσκεται για τρίτη φορά στη Ρωσία υπό την ιδιότητα του προέδρου της Κούβας, καλεσμένος του Κρεμλίνου για να παρακολουθήσει την αυριανή στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 70η επέτειο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, είχε επισκεφθεί τη χώρα ακόμη 23 φορές, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις εορτασμού προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο Ραούλ Κάστρο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, και τον υπουργό των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων, Λεοπόλδο Θίντρα Φρίας, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον οποίο συζήτησαν σε επίσημο επίπεδο τις «προοπτικές της επαναπροσέγγισης Ρωσίας και Κούβας».

Από την μεριά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως «Για εμάς, η 9η Μαΐου είναι μια ημερομηνία πολύ σημαντική και, όταν οι αγαπημένοι μας φίλοι μας επισκέπτονται, είναι πολύ καλό», ενώ ο πρόεδρος της Κούβας σχολίασε πως «γεννήθηκε την περίοδο που η χώρα σας νίκησε τη Γερμανία», για να προσθέσει: «δεν μπορούσα να μην έρθω».

Ακόμη, ο Κουβανός πρόεδρος προβλέπεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τα θέματα που πρόκειται να συναντηθούν να αφορούν ζητήματα «πολιτικής, εμπορικών συναλλαγών, οικονομικής συνεργασίας και των περιφερειακών και διεθνών προκλήσεων», όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο συμπίπτει με την 55η επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων με την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχουν αναθερμανθεί προσφάτως, έπειτα από ένα διάλειμμα τη δεκαετία του 1990.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει, το περασμένο καλοκαίρι, τη διαγραφή του 90% του γιγαντιαίου χρέους της Αβάνας προς τη Μόσχα, που αφορά ένα ποσό ύψους 28.1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε διάστημα 10 ετών πλέον, η Κούβα θα αποπληρώσει 3.1 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να επενδυθεί εκ νέου από τη Ρωσία στην κουβανέζικη οικονομία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)