ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2015 17:38 EEST | Updated 06/05/2015 17:38 EEST

Ρωσία: Κίνητρο για τη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας ο αγωγός φυσικού αερίου

JOE KLAMAR via Getty Images
Gas pipes are photographed at the gas compressor station in Velke Kapusany, Slovakia, on September 2, 2014. Slovakia has opened a reverse gas pipeline that will get to Ukraine up to 10 billion cubic meters (353 billion cubic feet) of natural gas per year. AFP PHOTO/JOE KLAMAR (Photo credit should read JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)

O αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου, που θα ονομάζεται στο τουρκικό έδαφος «τουρκικός αγωγός» και στο ελληνικό «ελληνικός», μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, εκτίμησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσιζόφ υπενθύμισε ότι ο αγωγός σχεδιάζεται να διασχίζει υποθαλάσσια τον Εύξεινο Πόντο και κατά τα δύο τρίτα της διαδρομής του θα ταυτίζεται με τον παλαιότερα σχεδιαζόμενο αγωγό South Stream, η κατασκευή του οποίου ανεστάλη τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο αγωγός θα βγει στις ακτές της Τουρκίας, ανατολικά της Βαλκανικής χερσονήσου, δηλαδή στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και εν συνεχεία θα προεκταθεί κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα έως τα ελληνικά σύνορα. Κατόπιν δεν αναμένω ότι η ονομασία θα είναι τουρκικός αγωγός. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για "ελληνικό αγωγό", αν υπολογίσουμε τις όχι απλές σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, που θεωρείται ο σημαντικότερος «ελληνιστής» του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)