ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/05/2015 12:45 EEST | Updated 08/05/2015 17:03 EEST

Προβληματισμός ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Turkish Stream

ASSOCIATED PRESS
Amos Hochstein, left, U.S. State Department Special Envoy for International Energy Affairs, shakes hands with Greek Foreign Minister Nikos Kotzias, center, as U.S. Ambassador to Athens David D. Pearce, looks on, in Athens, Greece, on Friday, May 8, 2015. Hochstein is in Athens to hold talk with government officials over energy issues. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τον προβληματισμό τους με τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση του «Turkstream» (Turkish Stream) καθώς το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να συνεισφέρει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μπορεί να απασχολήσει της αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε., και δεν είναι η λύση στις μακροπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας» τονίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας με αφορμή τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή συντονιστή για ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άμος Χοκστάιν (Amos Hochstein) έπειτα από τις συναντήσεις που είχε το πρωί της Παρασκευής με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Hochstein συνομίλησε με τους Έλληνες επικεφαλής, για την μεγάλη δυνατότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ως μέρος της λύσης στους προβληματισμούς της Ευρώπης σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια» σημειώνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο ειδικός απεσταλμένος ήρθε στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει τη στήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και της αμερικανικής κυβέρνησης προς την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ελλάδας, όπως επίσης να εκφράσει και τη στήριξή του για τα στρατηγικής σημασίας σχέδια αναφορικά με το φυσικό αέριο όπως τον Διαδρατικό Αγωγό (Trans Adriatic Pipeline – ΤΑΡ), την κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, από την Ελλάδα προς Βουλγαρία και την επέκταση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Liquefied Natural Gas - LNG).

«Τα έργα αυτά θα αυξήσουν την Ευρωπαϊκή και Ελληνική ενεργειακή ασφάλεια, θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από έναν και μοναδικό πάροχο, θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής. Ο ΤΑΡ θα φέρει 1,5 δισ ευρώ ξένο συνάλλαγμα στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και θα προσφέρει πολλά εκατομμύρια σε έσοδα ετησίως σε μια περίοδο 25 ετών» υπογράμμισε ο Χοχστάιν.