ΟΗΕ: Οι αεροπορικές επιδρομές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

ΟΗΕ: Οι αεροπορικές επιδρομές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο
Shiite rebels known as Houthis hold up their weapons to denounce the Saudi-led airstrikes as they chant slogans during a protest in Sanaa, Yemen, Monday, April 27, 2015. Saudi-led airstrikes on Monday targeted Shiite rebels across Yemen, killing several people in the southern port city of Aden and striking a weapons depot in the rebel-held capital, officials and witnesses said. (AP Photo/Hani Mohammed)
Shiite rebels known as Houthis hold up their weapons to denounce the Saudi-led airstrikes as they chant slogans during a protest in Sanaa, Yemen, Monday, April 27, 2015. Saudi-led airstrikes on Monday targeted Shiite rebels across Yemen, killing several people in the southern port city of Aden and striking a weapons depot in the rebel-held capital, officials and witnesses said. (AP Photo/Hani Mohammed)
ASSOCIATED PRESS

Το διιεθνές δίκαιο παραβιάζουν οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συνασπισμός κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της πόλης Σάαντα στην Υεμένη, όπου έχουν εγκλωβιστεί πολλοί πολίτες, παρά τις εκκλήσεις στους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, δήλωσε ο Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη.

«Ο αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών, με ή χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρει σε μία δήλωση ο Γιοχάνες βαν ντερ Κλάαου.

«Η έκδοση προειδοποιήσεων για επικείμενες επιθέσεις δεν απαλλάσσει τα μέρη από τις υποχρεώσεις τους με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να προστατεύουν τους πολίτες».

Δεκάδες άμαχοι φέρεται πως έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ο συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει η Σαουδική Αραβία και άλλα εννέα αραβικά κράτη και ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, κήρυξε ολόκληρη την περιοχή στρατιωτικό στόχο, είπε.

«Πολλοί πολίτες είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι στη Σάαντα καθώς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεταφορικό μέσο εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Η στοχοποίηση μίας ολόκληρης περιοχής θα θέσει αναρίθμητους αμάχους σε κίνδυνο», δήλωσε ο Βαν ντερ Κλάαου.

Βάση του διεθνούς δικαίου, όλα τα μέρη της σύγκρουσης θα πρέπει να αποφύγουν να προκαλέσουν βλάβη στους αμάχους και ο Βαν ντερ Κλάαου δήλωσε πως το προσωπικό και η περιουσία του στρατού δεν πρέπει να βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες.

«Ειδικότερα όλα τα μέρη πρέπει να αποφύγουν να χρησιμοποιούν κατοικημένες περιοχές ως σημεία εξαπόλυσης επιθέσεων».

Σε μία ξεχωριστή δήλωση, η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών OCHA ανέφερε πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολλές περιοχές της Σάαντα, περιλαμβανομένου του κυβερνητικού κτιριακού συγκροτήματος και της αγοράς αλ-Ματζμπάλαχ.

Αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης σε άλλες οκτώ επαρχίες στις 9 Μαΐου (χθες) και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στις επαρχίες Αμράν και Χατζάχ, ανέφερε η OCHA.

Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σαφή στοιχεία για τον αριθμό των εκτοπισμένων από τις μάχες, ωστόσο οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως περίπου 4.000 οικογένειες έφθασαν στην επαρχία Αμράν και 2.000-2.5000 οικογένειες έφθασαν στην πρωτεύουσα Σαναά.

Οι περισσότεροι μένουν σε δημόσια κτίρια όπως σχολεία, πανεπιστήμια και κυβερνητικές εγκαταστάσεις ή με συγγενείς.

Στόχος αεροπορικών επιδρομών ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ

Ασφαλείς είναι ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και η οικογένειά του μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι και οι οποίες είχαν στόχο το σπίτι του στη Σανάα.

Τρεις επιδρομές είχαν στόχο το σπίτι του Σάλεχ, όμως ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι «καλά», καθώς δεν βρίσκονταν στην πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Χάμπαρ.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός από τη συνοικία όπου βρίσκεται το σπίτι του πρώην προέδρου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι επιδρομές αυτές εξαπολύθηκαν έπειτα από μια νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών των θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Στο μεταξύ ένας εκπρόσωπος των μονάδων του στρατού που έχουν ταχθεί στο πλευρό των Χούθι δήλωσε ότι αποδέχονται την πενθήμερη εκεχειρία που πρότεινε η Σαουδική Αραβία.

«Ανακοινώνουμε ότι αποδεχόμαστε την ανθρωπιστική εκεχειρία που θα ξεκινήσει την Τρίτη», ανέφερε ο συνταγματάρχης Σάρφ Λούκμαν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Saba.

Ο Λούκμαν διευκρίνισε ότι ο στρατός θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας από την πλευρά της αλ Κάιντα ή των συμμάχων της.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή τους οι σιίτες αντάρτες ανέφεραν ότι θα αντιμετωπίσουν

«θετικά» οποιαδήποτε προσπάθεια να αρθούν τα δεινά του λαού της Υεμένης, ένα σημάδι ότι πρόκειται να αποδεχθούν και αυτοί την εκεχειρία.

Στην ίδια ανακοίνωση οι Χούθι ζητούν να ξεκινήσει και πάλι πολιτικός διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Η διεθνής ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη έχει αυξηθεί καθώς από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, ενώ πολλοί έχουν εκτοπιστεί και έχουν καταστραφεί οι υποδομές της χώρας, γεγονός που έχει προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Ένας εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών επεσήμανε ότι οι Χούθι καλωσορίζουν οποιαδήποτε «πραγματική» και «σοβαρή» εκεχειρία, η οποία θα επιτρέψει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία θα ισχύσει στην Υεμένη από την Τρίτη 12 Μαΐου, αν οι Χούθι συμφωνήσουν στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή