ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/05/2015 07:08 EEST | Updated 11/05/2015 07:08 EEST

Κοτζιάς: Tο θέμα του Αιγαίου μπορεί να τελειώσει. Να αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία

ASSOCIATED PRESS
Greece's New Foreign Minister Nikos Kotzias makes statements during a handover ceremony in Athens, Tuesday, Jan. 27, 2015. Greece's new left-wing Prime Minister Alexis Tsipras picked an outspoken bailout critic, Yanis Varoufakis, as his new finance minister Tuesday, signaling his revolve to take a tough line with eurozone lenders in an effort to write off a massive chunk rescue debt. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Το θέμα του Αιγαίου μπορεί να τελειώσει, κλείνοντας τις διαφωνίες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην τουρκική Sabah.

«Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: Επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, που βαίνουν θαυμάσια. Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο» αναφέρει η τουρκική εφημερίδα,

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για το τι υπάρχει στην ημερήσια διάταξή του απάντησε ότι είναι «υπουργός Εξωτερικών μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία δίνει βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις» και τόνισε: «σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας».

«Πέραν αυτού» πρόσθεσε «επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά. Επικρατεί η εντύπωση ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Δηλαδή ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το εμπορικό δυναμικό, μεταξύ μας με την Τουρκία, τετραπλασιάστηκε. Αυξήθηκαν οι επενδύσεις. Θα βρούμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Στα θέματα αυτά, υπάρχουν τομείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Στις περιπτώσεις που δε συμπίπτουν, θα αναζητήσουμε ένα σημείο εξόδου».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια νέα πρότασή του όσον αφορά στα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Κοτζιάς είπε ότι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας συναντήθηκαν στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Επιθυμούμε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση αυτή, αναφορικά με τις συζητήσεις για το Αιγαίο, και αν όχι ακόμα όλες, να ξεκαθαριστούν ορισμένες και να γίνουν τα πρώτα θετικά βήματα. Τουλάχιστον ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σ' ένα θέμα πρόληψης».

Σχετικά με την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «υπάρχει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα. Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα, που πηγάζουν από το νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο. Ως υπουργός, έχω σα στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους, που ενδιαφέρουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsoed Post