ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2015 07:39 EEST | Updated 11/05/2015 07:39 EEST

Απορρίφθηκε η προσφυγή του ιδρυτή της WikiLeaks για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του

JOHN STILLWELL via Getty Images
WikiLeaks founder Julian Assange gestures during a press conference inside the Ecuadorian Embassy in London on August 18, 2014 where Assange has been holed up for two years. WikiLeaks founder Julian Assange said Monday he would 'soon' leave Ecuador's embassy in London but his organisation played down the comment, saying he would not depart until there was an agreement with Britain's government. Assange took refuge in June 2012 in the Ecadorian Embassy to avoid extradition to Sweden, where he faces allegations of rape and sexual molestation, which he strongly denies. AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL (Photo credit should read JOHN STILLWELL/AFP/Getty Images)

Το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι απέρριψε προσφυγή του ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασανζ, για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει ότι οι ερευνητές έχουν αρχίσει τη διαδικασία για να ανακρίνουν τον Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο και συνεπώς δεν βρίσκει κανένα επιχείρημα για την άρση του εντάλματος σύλληψης», επισημαίνει η ανώτατη δικαστική αρχή σε ανακοίνωση.

Το δικαστήριο αναφέρει ότι η εισαγγελική απόφαση να ανακριθεί o Ασάνζ στο Λονδίνο υποστήριξε την απόφαση της διατήρησης του εντάλματος σύλληψής του.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως ο 43χρονος Αυστραλός παραμένει από τον Ιούνιο του 2012 μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία, όπου καταζητείται για να ανακριθεί.

Η έρευνα που εκκρεμεί στη Σουηδία σε βάρος του Ασάνζ αφορά υποθέσεις βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης για περιστατικά που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2010, ενώ από τον Νοέμβριο του 2010 έχει εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Τον Νοέμβριο, το εφετείο της Στοκχόλμης είχε απορρίψει αίτηση για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης, την οποία είχε καταθέσει ο Ασάνζ.

Οι σουηδικές δικαστικές αρχές πρότειναν τον Μάρτιο να προχωρήσουν στην ανάκριση στο Λονδίνο του Ασάνζ, ο οποίος φοβάται, αν παραδοθεί στη Σουηδία, μήπως εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για τη δημοσιοποίηση το 2010 μισού εκατομμυρίου απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Ασάνζ δέχτηκε να ανακριθεί στο Λονδίνο από τους Σουηδούς ερευνητές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)