Η απουσία μιας «ορατής» συμφωνίας από την ανακοίνωση δεν έδωσε σήμα στην ΕΚΤ - Λεφτά για τη δόση του ΔΝΤ, από λογαριασμό «μυστήριο»

Η απουσία μιας «ορατής» συμφωνίας από την ανακοίνωση δεν έδωσε σήμα στην ΕΚΤ - Λεφτά για τη δόση του ΔΝΤ, από λογαριασμό «μυστήριο»
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis speaks during a press conference after a Eurogroup Council meeting on May 11, 2015 at the EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis speaks during a press conference after a Eurogroup Council meeting on May 11, 2015 at the EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Ικανοποιημένοι αλλά όχι πλήρως δηλώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από την χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών μετά τη σύνοδο του Eurogroup. Αν και ο στόχος για μια δήλωση η οποία να διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επετεύχθη, εντούτοις σε αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στο αν η συμφωνία είναι «ορατή».

Αυτό σημαίνει ότι το Eurogroup δεν έδωσε το πολυπόθητο σήμα προς τον Μάριο Ντράγκι για να αλλάξει τη στάση του αναφορικά με την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, το σημαντικό που προκύπτει από τη «θετική» ανακοίνωση του Eurogroup είναι ότι δίνει το περιθώριο στην ΕΚΤ να αφήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, τα πράγματα ως έχουν.

Η εξέλιξη σε αυτό τον τομέα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι μεγάλος μέρος των Κεντρικών Τραπεζιτών που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ζητούν από τον κ. Ντράγκι να «τραβήξει την πρίζα» της Ελληνικής οικονομίας, κόβοντας τη ροή χρηματοδοτικής ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα.

Ως εκ τούτου, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι κατά τη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ σήμερα ή αύριο δεν θα πρέπει να περιμένουμε αρνητικές, αλλά ούτε και θετικές εκπλήξεις, γεγονός που θα παρατείνει την χρηματοδοτική ασφυξία για λίγο καιρό ακόμα.

Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αν και η ανακοίνωση του Eurogroup δεν κάλυψε το 100% των ελληνικών προσδοκιών, αυτό δεν σημαίνει ότι το πλαίσιο της ανακοίνωσης αλλά και της συζήτησης που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν αρνητικό.

Όπως αναφέρουν οι υπουργείο οικονομικών, οι υπουργοί Οικονομικών διαπίστωσαν ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά από τα ανοιχτά θέματα. Ωστόσο, οι ομόλογοι του Γιάνη Βαρουφάκη κατέστησαν σαφές ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η εκταμίευση της δόσης, ούτε όμως και η μεγάλη συμφωνία για το νέο ελληνικό πακέτο.

Με λίγα λόγια το Eurogroup έστειλε σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να επισπεύσει τις διαπραγματευτικές διαδικασίες, ώστε το επόμενο διάστημα να υπάρξει συμφωνία στο μέτωπο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα.

Από την πλευρά τους πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν «Το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα».

Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση τόσο του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει πρόοδο σε ότι αφορά την στρατηγική σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. “Δεν πρέπει να υποτιμάται η πρόοδος, αν και υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πώς πληρώθηκε η δόση

Πλέον το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί ακόμα μια φορά η ρευστότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group.

Αντίθετα το «θρίλερ» με την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ έληξε εχθές, καθώς τo υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή προκειμένου να πληρωθεί σήμερα η δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μυστήριο παραμένει από που αντλήθηκαν τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης, καθώς κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν διαθέσιμα ούτε φορέων του Δημοσίου, ούτε Ασφαλιστικών Ταμείων.

Το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι τα χρήματα αντλήθηκαν από λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, στον οποίο υπήρχαν χρήματα για τη συνδρομή της χώρας για τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ. Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ο λογαριασμός υποδείχθηκε από τους Θεσμούς, ώστε να αντληθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή της δόσης.

Ωστόσο, άλλες πηγές από το οικονομικό επιτελείο μιλούσαν για λογαριασμό “ασφαλείας” που διατηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος επιλέχθηκε ώστε να μην πειραχτούν τα διαθέσιμα φορέων και Ασφαλιστικών Ταμείων.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και ως εκ τούτου θα πληρωθούν κανονικά έως το τέλος της εβδομάδας τα 600εκατ ευρώ που αντιστοιχούν στο 15νθήμερο για μισθούς και συντάξεις και τα περίπου 130 εκατ ευρώ για προνοιακά επιδόματα, αλλά και τα 1,9δισ ευρώ στο τέλος του μήνα.

Δημοφιλή