Νέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα σε δύο μήνες φοβάται το ΝΑΤΟ

Νέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα σε δύο μήνες φοβάται το ΝΑΤΟ
A military parade marking the 70th anniversary of the victory over Nazi Germany in WWII is held in Donetsk, eastern Ukraine, Saturday, May 9, 2015. Russia-backed separatist fighters took part in the parade. (AP Photo/Vasiliy Kolotilov)
A military parade marking the 70th anniversary of the victory over Nazi Germany in WWII is held in Donetsk, eastern Ukraine, Saturday, May 9, 2015. Russia-backed separatist fighters took part in the parade. (AP Photo/Vasiliy Kolotilov)
ASSOCIATED PRESS

Μια ανανεωμένη εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, εντός των επόμενων δύο μηνών, αναμένουν όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και στρατιωτικοί αναλυτές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Jane's η γενικότερη εντύπωση εδώ και καιρό είναι ότι ένα τέτοιο περιστατικό θα λάβει χώρα κάποια στιγμή μετά τους πρόσφατους εορτασμούς της «Ημέρας της Νίκης» στη Μόσχα, τους οποίους ο πρόεδρος Πούτιν εκλαμβάνει ως διαβεβαίωση της παραμονής της Ρωσίας σε καθεστώς μεγάλης δύναμης.

Οι προβλέψεις περί νέας ρωσικής εισβολής από αναλυτές έχουν συμπέσει με παρεμφερείς τοποθετήσεις από πλευράς αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, όπως ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ο Μπρίντλαβ προέβη σε σχετικές δηλώσεις ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων (SASC) της Γερουσίας των ΗΠΑ στις 30 Απριλίου, εκτιμώντας ότι η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία για ανασύνταξη και επανατοποθέτηση.

Η εκτίμηση του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, είναι ότι ο στόχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι η εδραίωση/ εξασφάλιση των εδαφικών κερδών στο Ντονμπάς, καθώς και η ανάπτυξη με προοπτική μια εαρινή επίθεση. «Πολλές από τις ενέργειες των Ρώσων παραπέμπουν σε προετοιμασίες για άλλη μια επίθεση» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οι δραστηριότητες δεν είναι μόνο ασκήσεις, αλλά προετοιμασίες.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αρνείται ότι υποστηρίζει με προσωπικό και υλικό τις ενέργειες των φιλορώσων αποσχιστών στην περιοχή.

Τα συμπεράσματα του Μπρίντλαβ βασίζονται σε δύο ενδείξεις: Η πρώτη είναι ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν συνηθίζουν να προβαίνουν σε αβάσιμες επιδείξεις δύναμης, χωρίς να προχωρούν σε πραγματική στρατιωτική δράση, και η δεύτερη ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προοδεύσει όσον αφορά στην άσκηση ελέγχου στο πεδίο της μάχης πάνω στις δυνάμεις των αποσχιστών, και συντονίζουν καλύτερα τις ενέργειές τους με αυτές των τακτικών ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. «Υπάρχει κάποια έλλειψη ενότητας σε κάποιες από τις προηγούμενες επιθέσεις. Βλέπουμε ένα πολύ χαρακτηριστικό σύστημα διοικήσεως και ελέγχου στα ανατολικά της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Μπρίντλαβ, τονίζοντας ότι οι αποσχιστές πλέον αποτελούν μια πιο οργανωμένη και συμπαγή δύναμη.

Κατά τον Dr. Φίλιπ Κάρμπερ, του Potomac Foundation, τα σενάρια είναι τρία: Το πρώτο είναι ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει (μια “παγωμένη” σύγκρουση, με μια ακρωτηριασμένη Ουκρανία και την οικονομία της σε χάος, ώστε να μην μπορεί να εισέλθει στην Ε.Ε.), το δεύτερο ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν όλο το Ντονμπάς, βάζοντας μπροστά τους αποσχιστές και ανακηρύσσοντας τις περιοχές προτεκτοράτα, και το τρίτο ότι ο Πούτιν διατάζει γενική επίθεση και καταλαμβάνει το Ντνεπροπετρόφσκ, το Ζαπαπρόζιε και τη Μαριούπολη.

Δημοφιλή