Η κυβέρνηση της Παραγουάης δεν επιτρέπει την άμβλωση σε 10χρονο κορίτσι που βιάστηκε από τον πατριό του

Σε πεδίο διεθνούς διαμάχης αναδεικνύεται το δικαίωμα 10χρονης στην άμβλωση
|
A child holds a sign that reads in Spanish
A child holds a sign that reads in Spanish
ASSOCIATED PRESS

Σε μια υπόθεση η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της χώρας, αλλά και τα παραδοσιακά ένθεν κακείθεν επιχειρήματα σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση, εξελίσσεται η ιστορία ενός 10χρονου κοριτσιού στην Παραγουάη, το οποίο έμεινε έγκυος από τον πατριό - βιαστή τoυ. Η τύχη του, έχει μπει στο επίκεντρο ενός διεθνούς δημόσιου διαλόγου με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση της χώρας η οποία απαγορεύει την έκτρωση, τη Διεθνή Αμνηστία , τον ΟΗΕ, την Εκκλησία αλλά και οργανώσεις που τάσσονται κατά και υπέρ των αμβλώσεων. Το 24ωρο που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς η Βουλή καλείται να επανεξετάσει το θέμα ενώ ως πρόσθετο μέσο πίεσης, στην πλατφόρμα Avaaz, μέσω της οποίας διενεργούνται ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ του δικαιώματος του κοριτσιού στην έκτρωση. Στόχος είναι να φτάσουν τις 500.000 υπογραφές και όπως φαινόταν το μεσημέρι της Τρίτης, δεν είναι απίθανο να πιάσουν το στόχο τους.

Η σεξουαλική κακοποίηση που υφίστατο η 10χρονη, αποκαλύφθηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα όταν ζήτησε βοήθεια από την αστυνομία. Ο δράστης συνελήφθη και μετήχθη σε σωφρονιστικό κατάστημα ενώ βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από τους συγκρατούμενους του, υπό τον φόβο των αντιποίνων. Και η μητέρα της μικρής όμως κρατείται σε γυναικείες φυλακές αφού κατηγορείται πως απέτυχε να προστατέψει την κόρη της. Κατά τις ιατρικές εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε πως η 10χρονη είχε μείνει έγκυος από τον πατριό – βιαστή της και τότε ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της απίστευτης περιπέτειας της.

Σύμφωνα με το νομοθεσία στην Παραγουάη, ο τερματισμός της εγκυμοσύνης δεν επιτρέπεται ακόμη και εάν η γυναίκα κυοφορεί το παιδί του βιαστή της. Άδεια για την τέλεσης της ιατρικής πράξης της άμβλωσης μπορεί να δοθεί μόνο εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται στο κίνδυνο.

Στο σημείο αυτό ξεκινά η διαμάχη σχετικά με το τί συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μικρή. Η κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει την άμβλωση ενώ αφού άφησε το χρόνο να κυλήσει επικίνδυνα, υποστηρίζει πως μια άμβλωση κατά τον πέμπτο μήνα της κύησης θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία της μικρής ενώ υποστηρίζει πως η ίδια η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί προβλήματα υγείας στη 10χρονη.

Την ίδια στιγμή ειδικοί για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση της Παραγουάης πως απέτυχε να προστατέψει τη 10χρονη ακριβώς επειδή δεν επέτρεψε την άμβλωση ενώ οι συγγενείς της μικρής με την υποστήριξη και της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και του παγκόσμιου κινήματος υπέρ τους δικαιώματος στην άμβλωση πιέζουν την κυβέρνηση να επιτρέψει τον τερματισμό της κύησης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, κορίτσια μεταξύ 10-14 ετών αποτελούν το 2,3% των θανάτων μητέρων στην Παραγουάη ενώ κάθε μέρα στη χώρα δύο κορίτσια μικρότερα των 14ετών γίνονται μητέρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως και γιατροί ανά τον κόσμο, έχουν τονίσει κατ' επανάληψη πως η εγκυμοσύνη σε τόσο μικρές ηλικίες, εγκυμονεί κινδύνους για τις μητέρες καθώς το μη επαρκώς ανεπτυγμένο σώμα τους, συχνά αδυνατεί να ανταποκριθεί. Γι αυτό και θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής για τον τερματισμό ή τη συνέχιση της κύησης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα