ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/05/2015 08:24 EEST | Updated 19/05/2015 08:25 EEST

Handelsblatt: Η ΕΚΤ θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ακόμα και αν πτωχεύσει

ASSOCIATED PRESS
The new headquarters of the European Central Bank is photographed in Frankfurt, Germany, Wednesday, Jan. 14, 2015. A legal opinion issued Wednesday by an adviser to the European Union's top court helps clear the way for bigger stimulus measures from the European Central Bank, analysts said. The opinion from Pedro Cruz Villalon, an advocate general with the European Court of Justice, said that the ECB's offer in 2012 to buy government bonds of troubled countries was legal in principle. (AP Photo/Michael Probst)

«Διάσωση, με κάθε κόστος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής Handelsblatt, όπου υποστηρίζεται ότι η ΕΚΤ και η το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) επιθυμούν να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει τα δάνειά της.

Η Handelsblatt επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην περαιτέρω υποστήριξη των Ευρωπαίων, ακόμη και έπειτα από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΕΤΧΣ δεν θα αφήσουν αμέσως την Αθήνα να καταρρεύσει, αν δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το δάνειό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμη και έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός, η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα.

Η Κεντρική Τράπεζα βέβαια θα επαναξιολογήσει την κατάσταση της Ελλάδας, όμως δεν είναι υποχρεωμένη να σταματήσει αυτόματα την παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού. Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να τραβήξει αμέσως την πρίζα και να ρίξει το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα στο χάος, επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Και το ΕΤΧΣ δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει αμέσως την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πληρώσει μια δόση από τα δάνειά της. Θεωρητικά το ΕΤΧΣ έχει δύο δυνατότητες: είτε να ζητήσει αμέσως πίσω τα χρήματα που έχει δώσει στην Αθήνα, είτε μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει τον χρόνο αποπληρωμής τους. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα προτιμήσουν τη δεύτερη επιλογή.

Μέσω του ELA οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Έπειτα από μια ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής ενός δανείου η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως διευκρίνισαν οικονομικοί κύκλοι στην Handelsblatt.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsoed Post