ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/05/2015 16:50 EEST | Updated 19/05/2015 19:08 EEST

Ένταση στο Σύνταγμα στην πορεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Nick Paleologos / SOOC

Ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα αργά το απόγευμα την Τρίτη στην πορεία που διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της 19ης Μαΐου, που ανακηρύχθηκε επίσημα το 1994 από την ελληνική Βουλή ως Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στο Σύνταγμα έφτασε και δεύτερη πορεία αριστεριστών και τουρκικών οργανώσεων, που γινόταν με αίτημα την απελευθέρωση Τούρκων πολιτικών κρατουμένων, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και μικροσυμπλοκές. Οι συμμετέχοντες στην πορεία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μόλις τους αντιλήφθηκαν, άρχισαν να φωνάζουν αντιτουρκικά συνθήματα, ενώ οι συμμετέχοντες στη δεύτερη πορεία ανταπάντησαν με υβριστικά συνθήματα.

Η ένταση εκτονώθηκε όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα ΜΑΤ, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν.

Όταν η πορεία των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών απομακρύνθηκε στη Βασιλίσης Σοφίας, δόθηκε άδεια από την ΕΛ.ΑΣ., που είχε πλέον μεταφέρει διμοιρίες ΜΑΤ επιτόπου, να ξεκινήσει η πορεία των ποντιακών σωματείων προς την τουρκική πρεσβεία, έως όμως και τη διασταύρωση των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης, μπροστά στην ΛΑΕΔ.

Η οδός Ρηγίλλης ήταν κλειστή από αστυνομικές κλούβες και το ψήφισμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος τοιχοκολλήθηκε στη γωνία των οδών Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου και όχι στην πόρτα της Τουρκικής Πρεσβείας, όπως ζητούσε επίμονα μικρή μερίδα, νεαρών κυρίως σε ηλικία, ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία.

Ακούστηκαν εθνικιστικά αντιτουρκικά συνθήματα (''Τούρκοι Μογγόλοι δολοφόνοι'') από τους θερμόαιμους που καλούσαν την κύρια μάζα της πορείας να σπάσει την αστυνομική αλυσίδα δίχως όμως ανταπόκριση παρά από ελάχιστους και υπήρξαν διαμάχες σε έντονο ύφος τόσο με τους επικεφαλής αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., όσο και με τους εκπροσώπους της παμποντιακής ομοσπονδίας που προσπαθούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση.