ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/05/2015 18:14 EEST | Updated 19/05/2015 18:16 EEST

Μαξίμου: Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία με την οποία θα τερματιστεί η λιτότητα

Menelaos Myrillas/SOOC

Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας ουσιαστικά σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συμφωνία σε δύο φάσεις.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την ίδια άποψη.

Σημειώνεται ότι η HuffPost Greece, εξαρχής μετέδιδε ότι η επιδίωξη του Μαξίμου είναι «μία και ενιαία συμφωνία».

Όπως υπενθυμίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, ο πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης.

«Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν ότι η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.

Σχετικά με τη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, οι ίδιοι κύκλοι επικαλούνται την αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, η συμφωνία προϋποθέτει τέσσερα σημεία:

  • χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.
  • καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα.
  • αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.
  • ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.