ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2015 08:56 EEST | Updated 20/05/2015 08:56 EEST

«Φρένο» από Νετανιάχου στην απαγόρευση επιβίβασης Παλαιστινίων στα ίδια λεωφορεία με Ισραηλινούς

JAAFAR ASHTIYEH via Getty Images
NABLUS, -: An Israeli soldier checks Palestinians at a crossing point near the West Bank city of Nablus, 08 February 2005. Israeli Prime Minister Ariel Sharon and Palestinian leader Mahmud Abbas announced the end of four years of violence at a landmark summit in Egypt, setting the stage for a full-scale revival of the peace process. AFP PHOTO/JAAFAR ASHTIYEH (Photo credit should read JAAFAR ASHTIYEH/AFP/Getty Images)

«Φρένο» στην απόφαση του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ με την οποία απαγόρευε την επιβίβαση Παλαιστινίων σε λεωφορεία τα οποία χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση Ισραηλινών οι οποίοι επιστρέφουν στη Δυτική Όχθη...ένα μέτρο που θυμίζει έντονα τις πολιτικές του Απαρχάιντ.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολίαζε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η απόφαση αυτή- η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη- είναι «απαράδεκτη για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, μίλησε ήδη με τον υπουργό και αποφασίστηκε πως το θέμα θα “παγώσει”».

Το μέτρο, σύμφωνα και με το Al Jazzera επρόκειτο να εφαρμοστεί «πιλοτικά» για ένα διάστημα τριών μηνών και αφορούσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους οι οποίοι εργάζονται – κυρίως στον κλάδο των κατασκευών- στο Ισραήλ και μετά την εργασία τους, κάνοντας χρήση της ειδικής κάρτας εισόδου και εξόδου επιστρέφουν στη Δυτική Όχθη χρησιμοποιώντας τα ίδια λεωφορεία με Ισραηλινούς κατοίκους.

Κατά τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, το προτεινόμενο μέτρο θα ενίσχυε τις προσπάθειες αύξησης του επιπέδου ελέγχου ασφαλείας ενώ αξίζει να σημειωθεί πως Ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Όχθη ζητούν εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση να απαγορευτεί η επιβίβαση των Παλαιστινίων καθώς εκτιμούν πως αποτελούν πιθανό «δημόσιο κίνδυνο».

Πάντως, η κίνηση του υπουργού Άμυνας, προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση με τον επικεφαλής αυτής να σχολιάζει στο Facebook πως «Ο διαχωρισμός μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένας περιττός εξευτελισμός και ένα μίασμα για τη χώρα και τους πολίτες της» ενώ άλλα μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης, έσπευσαν να θυμίσουν πως τέτοιες πολιτικές εφαρμόζονταν στη Ν.Αφρική την περίοδο εφαρμογής των πολιτικών του Απαρτχάιντ.

Πηγή: Αljazeera.com