ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2015 07:12 EEST | Updated 20/05/2015 07:12 EEST

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ με φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο. Κατηγορούνται για κατάχρηση 200εκατ. δολαρίων

PAUL J. RICHARDS via Getty Images
The logo of the Federal Trade Commission(FTC) is seen on the lecturn in the Commissioner's Conference Room January 15, 2014 inside the FTC headquarters in Washington, DC . AFP Photo/Paul J. Richards (Photo credit should read PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)

Οικονομικό σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων, ξέσπασε στις ΗΠΑ με την αρμόδια ομοσπονδιακή επιτροπή (Federal Trade Commission) να ασκεί διώξεις σε βάρος τεσσάρων αντικαρκινικών οργανώσεων με τις κατηγορίες της παραπλάνησης και κλοπής περίπου 200 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν αρχικά στο Δικαστήριο της Αριζόνα – και εξετάστηκαν από την ομοσπονδιακή επιτροπή- στο στόχαστρο μπήκαν οι οργανώσεις «Cancer Fund of America Inc.», «Cancer Support Services Inc.», «Children’s Cancer Fund of America Inc.» and «The Breast Cancer Society Inc.» οι οποίες, σύμφωνα και με την αμερικανική έκδοση της Huffington Post παρουσίαζαν με παραπλανητικό τρόπο τις υπηρεσίες που δήθεν προσέφεραν σε καρκινοπαθείς, υποστηρίζοντας πως τους βοηθούσαν με μια σειρά προβλημάτων που αντιμετώπιζαν όπως για παράδειγμα την κάλυψη του κόστους μετακινήσεων τους για τις χημειοθεραπείες κα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την FTC οι δωρεές που λάμβαναν οι οργανώσεις χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση πολυτελών κρουαζιέρων, για το κόστος συνδρομής σε γυμναστήρια, για την αγορά τζετ σκι, και για την καταβολή «μισθών» σε μέλη της οικογένειας όσων διεύθυναν τις οργανώσεις ή σε ταξίδια στο Λας Βέγκας, στη Νέα Υόρκη, στην Disney World, σε αμάξια κοκ. Γενικότερα υπολογίζονται πως κάποιες εκ των οργανώσεων αυτών κρατούσαν για την κάλυψη των δικών τους αναγκών, έως και το 85% των χρημάτων που συγκέντρωναν μέσω των εράνων. Κατά πάγια τακτική μάλιστα διόγκωναν έσοδα τους για να αποκρύψουν την κακοδιαχείριση των χρημάτων που συγκέντρωναν από δωρεές.

Εκ των τεσσάρων οργανώσεων οι δύο- «Children's Cancer Fund of America» και «Breast Cancer Society Inc»- συμφώνησαν με τις αρχές να τερματίσουν την...φιλανθρωπική τους δράση και να διαπραγματευτούν προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Ακόμη και έτσι πάντως, ο εκτελεστικός διευθυντής της τελευταίας,James T. Reynolds II , σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα της οργάνωσης αν και ανακοινώνει πως τερματίζεται η διενέργεια εράνων, υποστηρίζει πως αναγκάζεται ουσιαστικά να προβεί σε αυτή την κίνηση εξαιτίας της απειλής ενός δαπανηρού και παραπλανητικού δικαστικού αγώνα αλλά δεν παραδέχεται πως προέβη σε κατάχρηση. Εξάλλου κάτι τέτοιο θα σήμαινε σίγουρα, έναν νέο δικαστικό αγώνα με πιθανότατα αναρίθμητες αγωγές από άτομα που παραπλανήθηκαν από την οργάνωση.

Πάντως η FTC σκοπεύει όρος της συμφωνίας να είναι η μη δραστηριοποίησή κανενός εκ των εμπλεκομένων σε αυτή την υπόθεση σε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας είχε ασχοληθεί εκτενώς με τη δράση της οργάνωσης «Cancer Fund of America» ανεβάζοντας μάλιστα αυτή στη δεύτερη θέση της λίστας με τις χειρότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Αμερικής. Όπως ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο, η οργάνωση συγκέντρωσε 86,8εκατ. δολ. για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά έδωσε μόλις το 1% των χρημάτων αυτών σε καρκινοπαθείς ασθενείς. Παράλληλα, η οργάνωση «The Children's Cancer Fund of America» κατατάχθηκε στην 9η θέση.