ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2015 09:58 EEST | Updated 22/05/2015 09:59 EEST

Δρόμος στη Γερμανία θα πάρει το όνομα Ναζί επιχειρηματία

zoetnet/Flickr
anti-nazi protest in zoetermeer, the netherlands

Δρόμος στην πόλη Coburg στην κεντρική Γερμανία πρόκειται να πάρει το όνομα ενός ναζί επιχειρηματία, παρά τις αντιδράσεις της μεγαλύτερης Εβραϊκής Οργάνωσης της χώρας και τις ανησυχίες πολλών ιστορικών.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η κίνηση έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες να αποτιμούν φόρο τιμής στην 70η επέτειο για το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο δρόμος θα πάρει το όνομα του πλούσιου επιχειρηματία Max Brose, μετά από απόφαση του συμβουλίου της πόλης. Από τους 37 συμβούλους, οι 26 είχαν ψηφίσει υπέρ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το αίτημα για την ονοματοδοσία την έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι ο εγγονός του Brose, Michael Stoschek.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως σχεδόν όλοι οι δρόμοι που είχαν τα ονόματα γνωστών Ναζί έχουν μετονομαστεί και, σύμφωνα με τον Florian Derl, υπεύθυνο ενός κέντρου ντοκιμαντέρ με θέμα τους Ναζί, κανένα όνομα Ναζί δεν έχει δοθεί ξανά σε κάποιο δημόσιο χώρο.

Ο Brose, ο οποίος πέθανε το 1968, ήταν μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, έχει δικαστεί ως «ακόλουθος» της ναζιστικής ιδεολογίας και του έχει αποδοθεί πρόστιμο γι' αυτό το λόγο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο εγγονός του Brose είχε ζητήσει από τις αρχές της πόλης να δώσουν το όνομα κάποιου δρόμου στον παππού του, όμως η πρότασή του δεν εισακούστηκε. Η εταιρεία Brose τότε σταμάτησε το φιλανθρωπικό της έργο, γεγονός που και πάλι δεν έπεισε τις αρχές να αλλάξουν το όνομα του δρόμου. Τελικά, ο Stoschek έκανε άλλη μια προσπάθεια φέτος, η οποία αυτή την φορά καρποφόρησε.

Ο Edmund Frey, ένας από ντόπιους που εναντιώνεται στην ονοματοδοσία, αποκάλεσε τον δρόμο «δρόμο της ντροπής» και αμφισβήτησε το ήθος του Brose.