ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/05/2015 09:10 EEST | Updated 22/05/2015 09:20 EEST

Λαφαζάνης: Η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα

sooc

Διαβεβαιώσεις πως η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μια συμφωνία με τους δανειστές «θα προκύψει στο βαθμό που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας...Μόνο μία τέτοια συμφωνία θα δεχθεί η κυβέρνηση, όχι μία συμφωνία που θα βάζει στο ψυγείο και στο περιθώριο το πρόγραμμά μας. Όλες οι προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα τηρηθούν απολύτως».

Η δήλωση του κ.Λαφαζάνη ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο πρώην υπουργός είχε νωρίτερα εμφανίσει στη Βουλή έγγραφο της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. το οποίο, όπως υποστήριξε απευθυνόμενος στον Υπουργό, «αναφέρει ότι αντιστρατεύεστε κεντρικές πολιτικές της Ευρώπης σε σχέση με την αγορά ενέργειας και ότι η στάση σας απέναντι στη ΡΑΕ αντιστρατεύεται τις συμφωνίες στις οποίες και η Ελλάδα έχει μετάσχει».

«Είστε βασιλικότερος του βασιλέως; Τι είναι αυτά που λέτε; Μπορεί να κάνει δηλώσεις η Επίτροπος, αλλά από τις δηλώσεις θα κρίνετε την κυβέρνηση; Δεν θα λάβετε υπόψη σας τι κάνει η κυβέρνηση; Είναι συμβατό με τα ευρωπαϊκά πλαίσια η διάλυση της ΔΕΗ; Ποιος ευρωπαϊκός κανόνας επιβάλλει να πωληθούν τα δίκτυα, να τεμαχιστεί η ΔΕΗ;», του απάντησε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας πως είναι εν γνώσει της κυβέρνησης ότι «υπάρχουν ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι στην Ε.Ε., αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι η κυβέρνηση όμηρος των ακραίων νεοφιλελευθέρων κύκλων στην Ε.Ε.».

Τοποθετήθηκε όμως και για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου που η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει σε συνεργασία με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα όταν προκλήθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη ο οποίος του είπε:«σας τράβηξε το αυτί Αμερικανός παράγοντας, που επισκέφτηκε την Αθήνα, για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου» ο υπουργός απάντησε: «κανείς δεν τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης. Και δεν δέχεται η κυβέρνηση να της τραβήξει κανείς το αυτί» και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς μονομερώς προχωρήσαμε στον αγωγό. Στήριξα τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου όταν πήγα στην Ρωσία και το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κεντρικό επίπεδο. Προχωρήσαμε χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας, οι θέσεις των οποίων άλλωστε είναι γνωστές κι εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία. Eίναι χώρα ανεξάρτητη και ακολουθεί ανεξάρτητο δρόμο» είπε μάλιστα ο υπουργός επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση στήριξε τον αγωγό διότι υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία. Όταν η συμφωνία επιτευχθεί η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε διεθνής ενεργειακός κόμβος, θα υπάρξουν σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη και θα έχει φθηνές τιμές για το φυσικό αέριο. «Επομένως είναι απόλυτα χρήσιμος και τον στηρίζουμε μέχρι τέλους» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος επισήμανε πως γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν πολλαπλές αντιδράσεις από ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς κύκλους για να ξεκαθαρίσει «τις παίρνουμε υπόψη μας, αλλά η στάση μας δεν καθορίζεται από αυτές αλλά από το εθνικό και λαϊκό συμφέρον».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)