ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2015 11:33 EEST | Updated 22/05/2015 11:33 EEST

Reuters: Πώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν στον εξοπλισμό Ισλαμιστών στη Συρία

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Sunday Jan. 11, 2015 file photo, a Yazidi fighter protects the Sharaf al-Deen temple shrine, one of the holiest for the Yazidis, a religious minority whom the Islamic State group considers heretics ripe for slaughter, in Sinjar, northern Iraq. While Islamic State fighters have been forced to retreat from Kobani, the strategic town on Syria’s border with Turkey, they appear far from beaten in northern Iraq. Along the Kurds’ shifting front lines, it’s a tenuous hold. Whichever side triumphs will determine whether Islamic State can use the main highway west to funnel weapons and reinforcements to their retreating comrades in Syria. (AP Photo/Seivan Selim, File)

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ΜΙΤ, βοήθησε στην παράδοση όπλων σε τμήματα της Συρίας υπό την κατοχή ισλαμιστών ανταρτών κατά τα τέλη του 2013 και τις αρχές του 2014, σύμφωνα με έναν εισαγγελέα και μαρτυρίες αξιωματικών της τουρκικής χωροφυλακής που επικαλείται το Reuters.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι καταθέσεις των μαρτύρων έρχονται σε αντίθεση με τις αρνήσεις της Τουρκίας ότι απέστειλε όπλα σε Σύριους αντάρτες, συμβάλλοντας, κατ'επέκταση, στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

Η Συρία και κάποιοι από τους συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση υποστηρίζουν πως η Τουρκία, επιδιώκοντας την ταχεία πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επέτρεψε τη διέλευση μαχητών και όπλων από τα σύνορά της, τμήμα των οποίων κατέληξε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους- το οποίο στη συνέχεια ίδρυσε ένα «χαλιφάτο», με εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Σημειώνεται ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των συγκρούσεων, θεωρείται ότι οι τζιχαντιστές ελέγχουν το 50% της Συρίας, ενώ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο Ιράκ, όπου έχει καταληφθεί το Ραμάντι.

Η Άγκυρα έχει αρνηθεί ότι έχει εξοπλίσει τους Σύριους αντικαθεστωτικούς ή ότι έχει βοηθήσει τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Τούρκοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν επιβληθεί αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα.

Καταθέσεις αξιωματικών της χωροφυλακής σε δικαστικά έγγραφα που είδε το Reuters αναφέρουν ότι τμήματα από ρουκέτες, πυρομαχικά και ημιτελή βλήματα όλμων μεταφέρθηκαν με φορτηγά συνοδευόμενα από πράκτορες της ΜΙΤ πάνω από έναν χρόνο πριν σε μέρη της Συρίας υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών.

Τέσσερα φορτηγά διερευνήθηκαν στην επαρχία των Αδάνων σε επιδρομές της αστυνομίας και της χωροφυλακής, ένα τον Νοέμβριο του 2013 και τρία άλλα τον Ιανουάριο του 2014, κατόπιν εντολών εισαγγελέων μετά από πληροφορίες για μεταφορά όπλων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις εισαγγελέων, οι οποίοι είναι οι ίδιοι πλέον υπόδικοι.

Ενώ το πρώτο φορτηγό κατασχέθηκε, στα άλλα τρία επετράπη να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αφού οι πράκτορες της ΜΙΤ που τα συνόδευαν απείλησαν τους αστυνομικούς και αντιστάθηκαν στην έρευνα, σύμφωνα με τις αναφορές.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τρία φορτηγά που ελέγχθηκαν στις 19 Ιανουαρίου ανήκαν στη ΜΙΤ και μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. «Η έρευνά μας έδειξε ότι κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι τους βοήθησαν να παραδώσουν τα φορτία τους» είπε ο εισαγγελέας Οζκάν Σισμάν, ο οποίος διέταξε τη διερεύνηση του πρώτου φορτηγού στις 7 Νοεμβρίου 2013, λόγω πληροφοριών για παράνομη μεταφορά όπλων. Τόσο ο Σισμάν όσο και ο Αζίζ Τακτσί, άλλος εισαγγελέας των Αδάνων, που ενεπλάκη στην υπόθεση των τριών φορτηγών στις 19 Ιανουαρίου, έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί παράνομης έρευνας.

Ειδικότερα, η εντολή σύλληψης του Σισμάν, που εκδόθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων τον κατηγορεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών και σπίλωσης της κυβέρνησης, καθώς την παρουσίασε να βοηθά τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Σισμάν και ο Τακτσί αρνούνται τις κατηγορίες.

Επίσης, πάνω από 30 αξιωματικοί της χωροφυλακής που είχαν εμπλακεί αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως η κατασκοπεία και η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, όπως παρατέθηκε από εκπρόσωπο του Ερντογάν, είναι ότι η Τουρκία ουδέποτε έχει αποστείλει όπλα στη Συρία, σε οποιαδήποτε πλευρά. Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, οι εισαγγελείς δεν είχαν την εξουσιοδότηση να διερευνήσουν οχήματα της ΜΙΤ και εντάσσονται σε ένα «παράλληλο κράτος» το οποίο ελέγχουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του, με σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησης.