Ιστορικός καφές στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας. Αναστασιάδης - Ακιντζί περπάτησαν και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής

Ιστορικός καφές στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας
Twitter/Riknews

Σε μια συμβολική κίνηση, που στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμούν την επανένωση της Κύπρου προχώρησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες περπάτησαν στην οδό Λήδρας, τόσο στη ελεύθερο όσο και στο κατεχόμενο κομμάτι της, δείχνοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν σημαντικά βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού. Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας περίπου στις 11 το πρωί του Σαββάτου και στη συνέχεια περπάτησαν μέχρι το μεγάλο Χάνι (Μπουγιούκ Χάν) στο κατεχόμενο μέρος όπου έκαναν στάση για να πιουν καφέ στο καφενείο Mallia.

Μαζί τους ήταν οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστουδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού και ο δήμαρχος Λευκωσίας Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, καθώς και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.

«Θέλω να στείλω το ισχυρότερο μήνυμα ότι, θα εργαστούμε άοκνα για να βρούμε μια ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που θέλω να διαβιβάσω και στις δύο κοινότητες, ότι είμαστε υποχρεωμένοι, είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία αν προτιμάτε (να το πράξουμε) και αυτό είναι το καθήκον μας. Ειρήνη για όλους στο νησί» ανέφερε στη δήλωση του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος. Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κύπρο. «Επιθυμούμε πολύ να δώσουμε μήνυμα ελπίδας διότι μετά από τόσες απογοητεύσεις χρειαζόμαστε αυτή την ελπίδα» σημείωσε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να μη δημιουργήσουμε ακόμη μια απογοήτευση». Πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι πολύ καλοί στο να τρώνε και να πίνουν, αλλά όταν πρόκειται για δουλειά, όταν πρόκειται για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είμαστε τόσο καλοί όσο στο να τρώμε και να πίνουμε», υποδεικνύοντας πως θα «πρέπει να αποδείξουμε το αντίθετο».

Στη διαδρομή μέσα στα στενά σοκάκια της κατεχόμενης πλευράς της παλιάς Λευκωσίας συνομίλησαν με Τ/κ καταστηματάρχες και κόσμο ο οποίος τους χειροκροτούσε και εξέφραζε την ελπίδα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στο σημείο διέλευσης της οδού Λήδρας και πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη ελεύθερη πλευρά με τον κόσμο να τους υποδέχεται με κλαδιά ελιάς τα οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε και προσέφερε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Δημοφιλή