ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2015 11:15 EEST | Updated 26/05/2015 11:15 EEST

Για ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας κατηγορεί τους New York Times ο Ερντογάν

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Για ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας κατηγόρησε την αμερικανική εφημερίδα New York Times ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή άρθρο της 22ας Μαΐου στο οποίο, υπό τον τίτλο «Μαύρα σύννεφα επάνω από την Τουρκία» η εφημερίδα τον επέκρινε για την εκστρατεία εκφοβισμού του τουρκικού Τύπου εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

«Σαν εφημερίδα πρέπει να γνωρίζεις τη θέση σου», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συμποσίου, χαρακτηρίζοντας «ανήθικο» το κύριο άρθρο των New York Times και κατηγορώντας την εφημερίδα για «παραβίαση των ορίων της ελευθερίας» και για «ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας».

Στο κύριο άρθρο της περασμένης Παρασκευής οι New York Times κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι θέλει να φιμώσει τον ανεξάρτητο Τύπο της χώρας του.

Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και ο άλλος σύμμαχος της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποτρέψουν τον Ερντογάν από αυτή την καταστροφική πορεία.

«Αυτό το είδος της βάρβαρης χειραγώγησης της πολιτικής διαδικασίας αποτελεί μεγάλο σφάλμα και θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την ήδη κακοποιημένη δημοκρατία στη χώρα», προειδοποιούσε το κύριο άρθρο κάνοντας λόγο για «μεγάλης κλίμακας εκστρατεία εκφοβισμού».

«Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία συγκέντρωσης εξουσίας στα χέρια του ως ηγέτη της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της υλοποίησης του ονείρου του, της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα καταστήσει τον πρόεδρο, στη θέση του πρωθυπουργού, κύρια πολιτική αρχή», κατέληγε το κύριο άρθρο των New York Times.

«Ποιός είσαι; Μπορείς να γράψεις κάτι τέτοιο κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ;» είπε ο Έρντογάν.

Αφορμή για το άρθρο των New York Times ήταν, μεταξύ άλλων, οι επιθέσεις που εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος κατά του εκδοτικού ομίλου Dogan και στον οποίο ανήκει και η εφημερίδα Hurriyet.

Ο Ερντογάν, που κατηγορείται για αυταρχισμό, στράφηκε τις τελευταίες ημέρες κατά της Hurriyet έπειτα από την κάλυψη της καταδίκης σε θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, συμμάχου της Άγκυρας.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Θανατική ποινή με 52% των ψήφων», έγινε στόχος των πυρών του φιλοκυβερνητικού Τύπου της Τουρκίας, διότι παρέπεμπε σε παραλληλισμό με το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2014, και ήταν ανάλογο με το ποσοστό του ανατραπέντα Aιγύπτιου προέδρου.

Εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του ομίλου Dogan, o Ερντογάν δήλωσε ότι «το νέο σύνταγμα και το προεδρικό σύστημα θα κλείσουν για πάντα τον δρόμο σε αυτούς τους πραξικοπηματίες».

Ο επίτιμος πρόεδρος του ομίλου, ο Αϊντίν Ντογάν, αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν να μας στιγματίσουν παρουσιάζοντάς μας ως αντιπάλους χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση», προσθέτοντας ότι διεκδικεί το δικαίωμα να εργάζεται «σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, για το οποίο θα υπάρχει εγγύηση του νόμου».

«Δεν αψηφούμε τον πρόεδρο και το κόμμα του, το ΑΚΡ, ούτε εναντιωνόμαστε. Έίμαστε απλά δημοσιογράφοι» τόνισε ο 79χρονος Ντογάν.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου SONAR, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες από τον τουρκικό Τύπο, δίνει στο κυβερνών κόμμα το 41% των ψήφων, ποσοστό που σημαίνει ότι είναι πιθανόν ότι θα χρειασθεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού για πρώτη φορά στα 13 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το AKP.

Όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει το ΑΚΡ να κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε εκείνες τις συνταγματικές αλλαγές που θα τον ευνοούν.