ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2015 08:11 EEST

Ο πυροσβεστικός ρόλος των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
Treasury Secretary Jacob Lew, accompanied by Federal Reserve Chair Janet Yellen, speaks during a Financial Stability Oversight Council meeting at the Treasury Department in Washington, Tuesday, May 19, 2015, on the Council’s 2015 annual report and a discussion of charters for the Council’s committees. (AP Photo/Andrew Harnik)

Παρασκηνιακή παρέμβαση στο ΔΝΤ αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Αυτό φέρεται να συμφωνήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αξιωματούχος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους την Παρασκευή, ότι θα αναληφθούν από αμερικανικής πλευράς οι δέουσες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με «Τα Νέα», ο Τζακ Λιου προτίθεται να ανοίξει το θέμα της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο του G7 που αρχίζει αύριο, Τετάρτη, στη Γερμανία που έχει και την προεδρία.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα – Λιου δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και επιβεβαιώθηκε και από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση που έγινε στο Μαξίμου από τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου εμφανίστηκε να πείστηκε μετά την επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα για την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης λύσης και συμφωνίας. Και αυτό διότι αμέσως μετά ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Σινγκ ενημέρωσε αρμοδίως ότι «ανεξαρτήτως των όσων διαδραματίζονται στο Brussels Group, η Ουάσινγκτον θα πράξει ότι είναι δυνατό προκειμένου το ΔΝΤ να μην σταθεί εμπόδιο σε διαφαινόμενη συμφωνία».

Η στάση της ηγεσίας του ΔΝΤ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με «Τα Νέα», οι αμερικανοί που βρίσκονται σε διαρκή επαφή με ανώτατα κλιμάκια και των τριών θεσμών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για τη σκληρή στάση του ΔΝΤ απέναντι στη χώρα μας, η ηγεσία του Ταμείου δεν είναι αρνητική απέναντι στην προοπτική συμφωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που έφτασε ξημερώματα Σαββάτου στο Μαξίμου λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα Αλέξη Τσίπρα και Τζακ Λιου, εμφανίζει την ίδια την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να προτίθεται «να συνεισφέρει σε θετική κατάληξη».

Οι Αμερικανοί φέρονται να διαβεβαίωσαν επίσης την ελληνική πλευρά ότι ο Τζακ Λιου πιστεύει πως οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να περιμένουν περαιτέρω κινήσεις καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση των αρχών των ΗΠΑ προς τις ελληνικές αρχές πείστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι κινήσεις καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά «δεν είναι δυνατόν να αναμένονται σε τομείς εργασιακών σχέσεων ή συντάξεων, όπου η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια της. Με λίγα λόγια στους δύο τομείς στους οποίους το ΔΝΤ προβάλλει υπερβολικά αιτήματα έχοντας οδηγήσει αρκετές φορές τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.