ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2015 15:13 EEST | Updated 26/05/2015 15:13 EEST

ΟΟΣΑ: Το 25% του πληθυσμού της Ε.Ε. πάσχει από ψυχικές διαταραχές

Mic445/Flickr
A man is seated on the bed in a bedroom. He has his head in his hands and is looking away from the camera. Horizontally framed shot.

Κάποια ψυχική διαταραχή – ή κάποιες διαταραχές ήπιας μορφής- παρουσιάζει το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε., ανέφερε στο συνέδριο Mental Health η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ, Φραντσέσκα Κολόμπο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα ψυχικά νοσήματα είναι παραμελημένα και δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς.

Οι πόροι είναι περιορισμένοι, η θεραπεία ελλιπής, καθώς μόνο 1 στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προβληματικός και οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους, λόγω μείωσης του κόστους.

Τα θετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ , όπως είπε, δείχνουν ότι, το ποσοστό αυτοκτονιών πέφτει από το 1990, ωστόσο, στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση πολύ πριν την κρίση - και όπως είπε - οι αυτοκτονίες δεν αναφέρονται λόγω στίγματος.

Σύμφωνα με την κ. Κολόμπο, η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει ένα κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα είναι σε ποσοστό 70% λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία τους, 2 στους 5 απουσιάζουν από την εργασία τους μέσα στο μήνα, ενώ 1 στους 2 από αυτούς έχουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)