ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2015 12:40 EEST | Updated 26/05/2015 12:57 EEST

Άτακτη υποχώρηση Βαρουφάκη. Αφού εξήγγειλε την φορολόγηση αναλήψεων από ΑΤΜ, την πήρε πίσω

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis, right, arrives at an economic conference in Athens, on Tuesday, May 14, 2015. Varoufakis said Thursday that he will reject any deal with bailout creditors unless it helps Greece escape from its financial crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Η κυβερνητική πολυφωνία τελικά, προκαλεί σύγχυση όχι μόνο στους επίσημους φορείς που συνδιαλέγεται, αλλά και στους πολίτες. Το νέο επεισόδιο, στο οποίο πρωταγωνιστεί και πάλι ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, είναι ενδεικτικό.

Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενημέρωσε τους διαπιστευμένους συντάκτες , ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί μικρό τέλος στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ, για να δοθεί κίνητρο στη χρησιμοποίηση πλαστικού χρήματος, αλλά και να προχωρήσει η φορολογηση των μικρού κυβισμού αντιρρυπαντικών Ι.Χ.

Η «είδηση» μεταδόθηκε ψηλά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πρώτο θέμα από την κρατική ΝΕΡΙΤ, για να ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, που ουσιαστικά διαψεύδει τον πολιτικό του προϊστάμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, δεν τίθεται θέμα φορολόγησης καταθέσεων και αναλήψεων από το ΑΤΜ των Τραπεζών:

«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση.»

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ή ο υπουργός έχει αντίθετη άποψη και τάσσεται υπέρ της μικρής φορολόγησης των αναλήψεων στα ΑΤΜ και δημοσιοποίησε την άποψη του, για να έρθει το υπουργείο οικονομικών μετά τις αντιδράσεις, να τον αδειάσει ή ο κ. Βαρουφάκης, για άγνωστο λόγο παραπληροφόρησε του δημοσιογράφους. συνεχίζοντας την πολιτική της δημιουργικής ασάφειας. Τα συμπεράσματα δικά σας...