ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2015 03:34 EEST | Updated 26/05/2015 03:39 EEST

Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας

GEORGES GOBET via Getty Images
The Greek flag flies behind a statue of the euro sign in front of the European Parliament in Brussels on July 19, 2012. Eurozone finance ministers will hold a teleconference on July 20 to finalise a Spanish bank bailout deal, Luxembourg prime minister and Eurozone President Jean-Claude Juncker said. Eurozone governments have pledged an aid package of up to 100 billion euros ($122 billion) for Spain's debt-mired bank sector.AFP PHOTO/GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AF

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group από σήμερα Τρίτη με την Αθήνα να ελπίζει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στην κυβέρνηση προσδοκούν ότι σύντομα θα υπάρχει θετική έκβαση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης, ώστε να δοθεί η απαιτούμενη ανάσα ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία.

Πληροφορίες και από τις δύο πλευρές θέτουν ως την πιο καθοριστική ημερομηνία της 5η Ιουνίου, όταν δηλαδή θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη υποδόση προς το ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως αυτή τη φορά το νέο «ορόσημο», δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί όσο και αν «ξύσουν τον πάτο του βαρελιού».

«Αν δεν είναι η 5η Ιουνίου θα είναι η 12η Ιουνίου και αν όχι η 12η θα είναι η 16η Ιουνίου. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, το ταμείο έχει αδειάσει» έλεγε στη HuffPost κυβερνητικός παράγοντας περιγράφοντας την ταμειακή κατάσταση της χώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές μέσα στα επόμενα 24ώρα, ώστε να οδηγηθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα οι φήμες για την πιθανότητα μια έκτακτης σύγκλισης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα, φούντωσαν ακόμα περισσότερο μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι προγραμματίζεται για την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group με αντικείμενο την Ελλάδα.

Σε επίπεδο τεχνικών διαπραγματεύσεων οι συνομιλίες παραμένουν οριακές, καθώς παρά τη σύγκλιση σε ορισμένα από τα μέτωπα, πηγές και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι η τελική λύση μπορεί να δοθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αυτή τη στιγμή τεχνική συμφωνία, καθώς οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και των δανειστών διαφέρουν. Ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι αυτοί που ζητούν πολιτική λύση, ρίχνοντας το μπαλάκι πρώτα στην Αθήνα.

Για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό προσέγγιση υπάρχει μόνο στο θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και στην περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων. Στα υπόλοιπα θέματα όμως υπάρχει ακόμα χάσμα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλά και στην άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας.

Αγεφύρωτες είναι οι διαφορές και στα εργασιακά, με τους δανειστές να απαιτούν «πάγωμα» των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ επιμένουν στην πλήρη ελαστικοποίηση των ομαδικών απολύσεων.

Αντίθετα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση σε θέματα όπως είναι το ΦΠΑ, όπου οι δύο πλευρές καταλήγουν σε πλαίσιο τριών συντελεστών (7%,14%,22%). Ωστόσο ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα μεταφερθούν στους νέους συντελεστές, με την κυβέρνηση να πιέζει για μεταφορά όλων των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή.

Ανοιχτοί παραμένουν και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό. Η Αθήνα επιμένει σε πλεόνασμα κοντά στο 1%, ενώ οι θεσμοί ζητούν πλεόνασμα κοντά στο 1,5%. Διαφορά υπάρχει και στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού η οποία αγγίζει το 1δισ ευρώ. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού των δαπανών.