ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/05/2015 15:39 EEST | Updated 27/05/2015 15:40 EEST

Τσιπ υπολογιστή φτιαγμένα από ξύλο

Yei Hwan Jung, Wisconsin Nano Engineering Device

Οι «έξυπνες» φορητές ηλεκτρονικές συσκευές έχουν εξαπλωθεί παντού – ωστόσο ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι πολύ μεγαλύτερος πλέον και ο ρυθμός απόρριψής τους λόγω της μανίας των καταναλωτών για το επόμενο νέο gadgetάκι, κάτι που συνιστά πρόβλημα για το περιβάλλον, λόγω των υλών που περιέχονται σε αυτές.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, ομάδα ερευνητών του University of Wisconsin-Madison συνεργάστηκαν με επιστήμονες του Forest Products Laboratory, του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας για την ανάπτυξη μιας πραγματικά καινοτόμας λύσης: ένα τσιπ ημιαγωγό φτιαγμένο σχεδόν εξολοκλήρου από ξύλο.

Της ομάδας ηγήθηκε ο καθηγητής ηλεκτρολογίας- μηχανολογίας υπολογιστών, Ζενκιάνγκ «Τζακ» Μα, και η συσκευή παρουσιάστηκε σε paper το οποίο δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο Nature Communications. Σε αυτό επιδεικνύεται η βιωσιμότητα αντικατάστασης του υποστρώματος/ στρώματος στήριξης ενός υπολογιστικού τσιπ με CNF (cellulose nanofibril- κυτταρίνη νανοϊνών), ένα εύκαμπτο, βιοδιασπώμενο υλικό φτιαγμένο από ξύλο.

«Η πλειονότητα του υλικού σε ένα τσιπ είναι για την στήριξή του. Χρησιμοποιούμε λιγότερο από λίγα μικρόμετρα για οτιδήποτε άλλο» λέει ο Μα. «Τώρα τα τσιπ είναι τόσο ασφαλή που μπορείς να τα πετάξεις σε ένα δάσος, και οι μύκητες θα τα διασπάσουν. Γίνονται τόσο ασφαλή όσο το λίπασμα».

Ο Ζιγιόνγκ Κάι, υπεύθυνος προγράμματος σε σχετικό project στο FPL αναπτύσσει φιλικά προς το περιβάλλον νανοϋλικά από το 2009. «Αν πάρετε ένα μεγάλο δέντρο και το κόψετε αρκετά ώστε να φτάσετε στη μεμονωμένη ίνα, το πιο κοινό προϊόν είναι το χαρτί. Οι διαστάσεις της ίνας είναι σε μικροσκοπικό επίπεδο» αναφέρει ο Κάι. «Αλλά τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να κατεβούμε σε νανοκλίμακα; Σε αυτή την κλίμακα μπορείς να φτιάξεις αυτό το υλικό, πολύ ισχυρό και διάφανο CNF χαρτί».

Τη στιγμή που το γεγονός ότι αυτά τα υλικά είναι βιοδιασπώμενα συνεπάγεται όφελος προς το περιβάλλον, κατά τον Μα η ευελιξία αυτής της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε διευρυμένη χρήση αυτών των ηλεκτρονικών τσιπ. «Η μαζική παραγωγή σημερινών τσιπ ημιαγωγών είναι φθηνή, και μπορεί να χρειαστεί καιρός για να προσαρμοστεί η βιομηχανία στο σχέδιό μας. Αλλά τα εύκαμπτα/ ευέλικτα ηλεκτρονικά είναι το μέλλον, και νομίζουμε ότι θα βρεθούμε πολύ μπροστά».