ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/05/2015 03:37 EEST | Updated 28/05/2015 06:11 EEST

Διαψεύδει ο Τσακαλώτος τα περί αναφοράς του σε τρίτο πακέτο διάσωσης

Sooc.gr

Σε διάψευση δημοσιευμάτων που επικαλούνται δηλώσεις του στις οποίες φέρεται να έκανε λόγο για τρίτο πακέτο διάσωσης προέβη αργά το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Διαψεύδω ότι στη συνέντευξη μου στη FAZ 27.5.15 έκανα λόγο για πακέτο διάσωσης. Το μόνο που είπα είναι αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist (15.5.15) ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία ενιαία λίστα προαπαιτουμένων και για την τρέχουσα συμφωνία και για την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου. Tίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε αποψινή δήλωσή του.

 

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος , σύμφωνα με το Reuters, φέρεται να δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι τα μέρη δεν συζητούν πλέον μόνον σχετικά με τους όρους για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και τους όρους για τη χορήγηση επιπρόσθετου δανεισμού.

«Σχεδόν αφ' εαυτών, οι δύο διαδικασίες διαπραγμάτευσης πλέον έχουν ενωθεί», φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος στη FAZ και πρόσθεσε ότι αναμένει η οριστική απόφαση σχετικά με τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ληφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως για πρώτη φορά υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος παραδέχεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

«Οι δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν πλέον ενωθεί», φέρεται να δήλωσε ο νέος διαπραγματευτής για την ελληνική κυβέρνηση Ευκλείδης Τσακαλώτοςλίγο πριν την αναχώρησή του για ένα νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι με κάποιο τρόπο θα υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα στις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Όπως σημειώνει η γερμανική FAZ, ο κ. Τσακαλώτος ήταν παρών όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα και πιστεύει ότι η καγκελάρος ήθελε σίγουρα μια λύση.

Νομίζω ότι τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολάντ είναι πεπεισμένοι ότι ένα Grexit οικονομικά και στρατηγικά θα ήταν κακό, δήλωσε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως «εάν η Ευρώπη χάνει  μέλη, αυτό θα αποδυναμώσει τη θέση της Μέρκελ στον υπόλοιπο κόσμο».

Λαγκάρντ: Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη

Εν τω μεταξύ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία «ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων».

«Βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μίας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα», δήλωσε από τη Δρέσδη η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», είπε προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.