ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/05/2015 12:05 EEST | Updated 29/05/2015 12:05 EEST

Λιου: Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινηθούν από τις θέσεις τους στις συνομιλίες της Αθήνας με τους δανειστές

NICHOLAS KAMM via Getty Images
US Treasury Secretary Jacob Lew speaks at a press conference at the IMF/WB Spring Meetings in Washington, DC, on April 17, 2015.AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους, διαμήνυσε από τη Δρέσδη μετά τη λήξη της συνόδου G7 ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. «Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πολύ δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα», ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο κ. Λιου απηύθυνε επίσης έκκληση προκειμένου να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας». Ωστόσο, σημείωσε ότι η 5η Ιουνίου ίσως να μην είναι η τελική για την Ελλάδα προθεσμία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας και σημείωσε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σημαίνει η αποχώρηση κράτους-μέλους από τη ζώνη του ευρώ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τόνισε ότι δεν υπάρχει σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Δεν υπάρχει σενάριο για Grexit» τόνισε από τη Σύνοδο της G7.

Την ίδια ώρα, πηγή των Βρυξελλών την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζει ότι «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Όπως τονίζεται, στο Brussels Group έχει καταγραφεί ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ. Σύμφωνα άλλωστε και με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η ισπανική El Mundo η Γερμανίδα καγκελάριος έχει κάνει παρέμβαση ώστε πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία.

Sponsored Post