ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2015 14:30 EEST | Updated 02/06/2015 14:31 EEST

Τουρκία: Στη Δικαιοσύνη ο Ερντογάν κατά του πολιτικού του αντιπάλου που έκανε λόγο για «χρυσές τουαλέτες» στο προεδρικό μέγαρο

Gokhan Tan via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - MAY 30: Turkey's President Tayyip Erdogan addresses his supporters during a ceremony to mark the 562nd anniversary of the conquest of the city by Ottoman Turks on May 30, 2015 in Istanbul, Turkey. Erdogan has reportedly been criticized by the opposition parties for campaigning in favor of the ruling Justice and Development Party (AKP), a party he co-founded, even though as head of state the constitution bars him from party politics. Turkey will hold a general election on June 7, 2015 to elect the 550 members of the Grand National Assembly. (Photo by Gokhan Tan/Getty Images)

Στη Δικαιοσύνη αποφάσισε να προσφύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον ενός εκ των βασικών πολιτικών του αντιπάλων, που τον είχε καταγγείλει για διαφθορά.

Συγκεκριμένα, πέντε μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, που αναμένεται να καθορίσουν το πολιτικό του μέλλον, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του προέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως ακόμη και τα καλύμματα στις τουαλέτες του προεδρικού μεγάρου είναι φτιαγμένα από χρυσό, με ένα εκ των δικηγόρων του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, τον Μουαμέρ Τζεμάλογλου, να δηλώνει στο πρακτορείο Ανατολή πως ο τούρκος πρόεδρος, με την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ζητάει να του καταβληθεί ως αποζημίωση το ποσό των 100.000 τουρκικών λίρων, που αντιστοιχεί σε περίπου 34.000 ευρώ.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο, ασυνήθιστο επιχείρημα θέλοντας να καταδείξει τη διαφθορά που χαρακτηρίζει το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως το προεδρικό μέγαρο είναι εξοπλισμένο «με χρυσά καπάκια που καλύπτουν τις τουαλέτες».

Φυσικά, ο τούρκος πρόεδρος δεν άφησε την καταγγελία δίχως απάντηση. «Τον κάλεσα να έρθει να κάνει μια επίσκεψη. Διερωτώμαι εάν θα μπορέσει να εντοπίσει ένα χρυσό κάλυμμα σε μια τουαλέτα», υποστήριξε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε τηλεοπτικό δίκτυο. «Εάν συμβεί αυτό, εγώ θα παραιτηθώ από την προεδρία».

Κατά τη διάρκεια άλλης ομιλίας του, με την κόντρα των δύο ανδρών να έχει αμβλυνθεί, είπε ακόμη: «Ε, Κιλιτσντάρογλου! Πότε επισκέφθηκες αυτές τις τουαλέτες και πλύθηκες προκειμένου να ανακαλύψεις ότι είναι χρυσές», με τον επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ανταπαντάει πως «δεν έχει κανένα συμφέρον να επισκεφθεί το μέγαρο», καταγγέλλοντας εκ νέου «την όρεξη του Ερντογάν για τον χρυσό, τα δολάρια και το ευρώ».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)