ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2015 08:23 EEST | Updated 03/06/2015 08:24 EEST

Η Πρώτη Εκκλησία Κάνναβης των ΗΠΑ είναι γεγονός, τα έσοδά της αυξάνουν και είναι...αφορολόγητα

AFP via Getty Images
A man holds a Bible with leaves pasted on the cover simulating a marijuana plant during a demo for its legalization in Sao Paulo, Brazil, on May 19, 2012. AFP PHOTO/Yasuyoshi CHIBA (Photo credit should read YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages)

Στις ΗΠΑ η αντιμετώπιση της κάνναβης διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία αλλά σίγουρα η περίπτωσης της Ιντιάνα είναι η πλέον...ενδιαφέρουσα.

Στην Πολιτεία δραστηριοποιείται η First Church of Cannabis (H πρώτη Εκκλησία της Κάνναβης) η οποία αποτελεί μια θρησκευτική αίρεση και όπως φαίνεται και από τη ονομασία της, υποστηρίζει με σθένος τη χρήση του συγκεκριμένου φυτού. Η νεοϊδρυθείσα εκκλησία, κατέστη δυνατό να αποκτήσει νόμιμη υπόσταση μετά την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου πολιτειακού νόμου (πρόκειται για τη Πράξη Θρησκευτικής Ελευθερίας και Αποκατάστασης).

Τα παράδοξα όμως δεν σταματούν εκεί...Η Πρώτη Εκκλησία Κάνναβης προσφάτως έλαβε και την σχετική πιστοποίηση που επιθυμούν πολλές θρησκευτικές οργανώσεις: αυτή της φοροαπαλλαγής επίσης βάσει συγκεκριμένου άρθρου της αρμόδιας υπηρεσίας Εισοδήματος.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι κατά την επανεξέταση της αίτησής σας σας για την υπαγωγή στο καθεστώς έκπτωσης φόρου, διαπιστώσαμε πως ανήκετε στις κατηγορίες που απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της αρμόδιας υπηρεσίας της εφορίας των ΗΠΑ (IRS).

Η επιστολή, την οποία έδωσε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post o ιδρυτής της Εκκλησίας Μπιλ Λεβιν, έχει ημερομηνία 21 Μαίου και σε αυτή μεταξύ άλλων τονίζεται πως η αρμόδια υπηρεσία αναγνωρίζει πως η θρησκευτική οργάνωση επιδίδεται σε δημόσια φιλανθρωπία.

Το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται πλέον η Πρώτη Εκκλησία της Κάνναβης, πρακτικά σημαίνει πως θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό της ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένης για παράδειγμα και της έκπτωσης επί του φόρου που αναλογεί στις εισφορές που λαμβάνει, του περιορισμού ελέγχου από την Εφορία ενώ θα εκπίπτουν ακόμη και τα δώρα που λαμβάνει.

Η εξέλιξη αυτή μάλιστα, φαίνεται πως έρχεται την κατάλληλη στιγμή καθώς τα έσοδα από δωρεές αυξάνουν σημαντικά για την θρησκευτική οργάνωσης κυρίως μέσω του λογαριασμού crowdfunding που έχει «ανοίξει».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα βασίστηκε σε άρθρο της αμερικανικής έκδοσης της Huffington Post