ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2015 07:08 EEST | Updated 03/06/2015 07:08 EEST

Stephen Hawking: «Θα σκεφτόμουν την ευθανασία»

Jonathan Short/Invision/AP
Stephen Hawking arrives for the British Academy Film and Television Awards 2015, The BAFTAs, at the Royal Opera House, in London, Sunday, Feb. 8, 2015. (Photo by Jonathan Short/Invision/AP)

Ο φυσικός Stephen Hawking δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη που του πήρε ο δημοσιογράφος Dara O' Briaian πως θα σκεφτόταν την ευθανασία εάν ένιωθε πως δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο στον κόσμο. Σύμφωνα με την Daily Mirror, ο ίδιος πιστεύει πως το να κρατάς κάποιον ζωντανό παρά την θέλησή του είναι η απόλυτη αναξιοπρέπεια, όμως θα ήταν «καταραμένος» αν πέθαινε πριν μάθει περισσότερα για το σύμπαν.

«Θα σκεφτόμουν την ευθανασία μόνο αν πονούσα πολύ ή δεν είχαν να προσεφέρω κάτι παραπάνω και ήμουν μόνο ένα βάρος για τους γύρω μου», εξήγησε.

Το 2013 ο 73χρονος φυσικός, ο οποίος πάσχει από νόσο του κινητικού νευρώνα, είχε συμμετάσχει σε μια δημόσια συζήτηση για την ευθανασία και φέρεται να είχε πει: «Δεν αφήνουμε τα ζώα να υποφέρουν, τότε γιατί (να αφήνουμε) τους ανθρώπους;».

Στην συνέντευξη με τον O' Briaian ο Hawking αποκάλυψε πως έχει περάσει μεγάλες περιόδους μοναξιάς γιατί οι άνθρωποι φοβούνταν να του μιλήσουν.

«Καμιά φορά αισθάνομαι πολύ μόνος γιατί οι άνθρωποι φοβούνται να μου μιλήσουν ή δεν περιμένουν να γράψω την απάντησή μου», είπε.

Τέλος, εκμυστηρεύτηκε πως αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο σχετικά με την αναπηρία του είναι το γεγονός πως δεν μπορεί να κολυμπήσει και πως δεν κατάφερε ποτέ να παίξει με τα παιδιά του όταν αυτά ήταν μικρά.