ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2015 08:06 EEST | Updated 03/06/2015 08:06 EEST

Η Ουάσινγκτον κάνει λόγο για 10.000 θανάτους τζιχαντιστών

MOHAMMED SAWAF via Getty Images
Iraqi pro-government militiamen escort men they detain for investigation after the liberation from Islamic State (IS) militants of the village of Sayed Ghareeb, near Dujail, some 70 kilometres north of Baghdad on June 2, 2015. AFP PHOTO / MOHAMMED SAWAF (Photo credit should read MOHAMMED SAWAF/AFP/Getty Images)

Για πάνω από 10.000 θανάτους τζιχαντιστών το τελευταίο εννιάμηνο έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο διεθνής συνασπισμός ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον της οργάνωσης.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε η συμμαχία στο Παρίσι, ο ίδιος είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα στον αγώνα κατά του ΙΚ αλλά ότι η οργάνωση παραμένει ανθεκτική και μάχιμη.

"Έχουμε δει πολλές απώλειες στις τάξεις του Daesh (αραβικό ακρωνύμιο του προηγούμενου τίτλου της οργάνωσης, του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε) από την έναρξη αυτής της εκστρατείας, περισσότερες από 10.000", δήλωσε ο Μπλίνκεν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τζιχαντιστών

Να σημειωθεί ότι χθες Τρίτη, οι δυτικές και αραβικές χώρες που μετέχουν στο συνασπισμό πραγματοποιώντας αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών υποστήριξαν το ιρακινό σχέδιο για ανακατάληψη εδαφών έπειτα από την κατηγορία που διατύπωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός ότι η συμμαχία δεν έχει κάνει αρκετά για να βοηθήσει τη Βαγδάτη να απωθήσει τους τζιχαντιστές.

"Στην αρχή αυτής της εκστρατείας είχαμε πει ότι θα χρειαστεί καιρός. Έχουμε καταστρώσει ένα τριετές σχέδιο κι είμαστε μόνο στους εννέα μήνες", είπε ο Μπλίνκεν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)