ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2015 04:13 EEST | Updated 03/06/2015 04:14 EEST

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της εγχώριας παρακολούθησης τηλεφωνικών κλήσεων

ASSOCIATED PRESS
FILE - This Thursday, June 6, 2013 file photo shows the National Security Administration (NSA) campus in Fort Meade, Md. The American Civil Liberties Union, Wikimedia and other groups are suing the National Security Agency over its surveillance practices. The lawsuit says the agency violates the free speech and privacy rights of Americans by tapping into the U.S. internet backbone to monitor online communications. (AP Photo/Patrick Semansky, File)

Ψηφίστηκε εχθές, Τρίτη, από την αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στη συλλογή τηλεφωνικών κλήσεων των αμερικανών πολιτών, με μια ψηφοφορία που ανέτρεψε την πολιτική της εθνικής ασφάλειας που είχε επιβληθεί λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Ύστερα από εβδομάδες αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, σχετικά με το πώς θα πρέπει να συνυπάρξει η προστασία των πολιτών με την πολιτική προστασίας από τρομοκρατικές πράξεις, η Γερουσία- με 67 ψήφους υπέρ και 32 κατά- ψήφισε το νομοσχέδιο «Νόμος για την Ελευθερία των Η.Π.Α.» (USA Freedom Act), το οποίο παρατείνει για μερικούς μήνες τη συλλογή δεδομένων από την NSA, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις εταιρίες τηλεφωνίας για να θέσουν σε εφαρμογή τα μέσα για την αποθήκευση τους, πριν μπει ένα οριστικό τέλος στη μαζική συλλογή των κλήσεων.

Το νομοσχέδιο, πρόκειται να αντικαταστήσει το άρθρο 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act), ο οποίος εξέπνευσε στις 00:01 την 1η Ιουνίου. Ο προηγούμενος νόμος προσέφερε τη νομική βάση για τη συλλογή μεταδεδομένων- είτε πρόκειται για χρόνο, διάρκεια και αριθμό κλήσης- όλων των τηλεφωνικών κλήσεων των αμερικανών πολιτών.

Πλέον, η δυνατότητα καταγραφής και συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων περιορίζεται σε περιπτώσεις που κρίνονται απαραίτητες και ύστερα από την διασφάλιση συγκεκριμένης άδειας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σημείωσε πως μόλις το νομοσχέδιο φτάσει στα χέρια του από την Γερουσία θα το υπογράψει, επικυρώνοντας το.

Ακόμη, δήλωσε μια μέρα πριν πως «Μετά από μια περιττή καθυστέρηση και μία ασυγχώρητη διακοπή σε σημαντικές εθνικές αρχές ασφαλείας, η διοίκησή μου θα εργαστεί ταχύτατα για να εξασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες της εθνικής μας ασφάλειας έχουν και πάλι την πλήρη σειρά των ζωτικής σημασίας εργαλείων που χρειάζονται για να συνεχίσουν να προστατεύουν τη χώρα».

Σημειώνεται πως η συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2013, με τα έγγραφα που είχε διοχετεύσει στον Τύπο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός της NSA.

Ο Σνόουντεν, που είχε γνωστοποιήσει στους αμερικανούς πολίτες- και όχι μόνο- το μέγεθος των κυβερνητικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, σήμερα ζει εξόριστος στη Ρωσία.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)