ΔΙΕΘΝΕΣ
04/06/2015 08:24 EEST | Updated 04/06/2015 20:39 EEST

Γιατί οι γυναίκες στην Τουρκία ανεβάζουν φωτογραφίες με γυρισμένη την πλάτη

twitter

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα γυναικών γύρισε την πλάτη στο διερχόμενο όχημα που μετέφερε τον Ταγίπ Έρντογάν προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους εν όψει και των εκλογών της Κυριακής. Ο πρόεδρος της χώρας, όπως άλλωστε συνηθίζει, έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα με έναν τρόπο ο οποίος ερμηνεύτηκε ως σεξιστικός αφού φαινόταν σαν να υπονοούσε πως η κίνησή τους δεν είχε πολιτικό νόημα αλλά αποτελούσε μια...πρόσκληση σε σεξουαλική συνεύρεση. Ακολούθησαν βέβαια και σχόλια του προέδρου της Τουρκίας, σε ειρωνικό και απαξιωτικό τόνο.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον που μια ομάδα εδώ...συγχωρέστε με αλλά η αξιοπρέπειά μου δεν μου επιτρέπει να το θέσω διαφορετικά...μου γύρισαν την πλάτη και παράλληλα έκαναν το σήμα της νίκης...εάν διέθεταν τιμή και ευγένεια τότε θα μπορούσαν να κάνουν πολιτική στο κοινοβούλιο».

Με δεδομένες τις σεξιστικές δηλώσεις που έχει κάνει κατά το παρελθόν ο Ερντογάν, δεν ήθελε και πολύ οι γυναίκες της Τουρκίας να αναζητήσουν έναν τρόπο να διαμαρτυρηθούν αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα απόρριψης στον υπουργό της χώρας, παραμονές των εθνικών εκλογών που θα κρίνουν όμως και το δικό του μέλλον στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Έτσι, δημιούργησαν το #SırtımızıDönüyoruz (Γυρίζουμε την πλάτη μας) και «πλημμύρισαν» το Twitter με τις φωτογραφίες τους πάντα με την πλάτη γυρισμένη. Όπως αναφέρει δε η Hurriyet Daily News το hashtag χρησιμοποιήθηκε μέσα σε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της Τετάρτης σε 122.138 tweets, έγινε το πρώτο trending topic στην Τουρκία και το τρίτο σε διεθνές επίπεδο.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι γυναίκες στην Τουρκία αντιδρούν σε απαξιωτικά σχόλια του Τ.Εντογάν για τις γυναίκες ή σε δηλώσεις που είχαν στόχο να περιορίσουν τον τρόπο έκφρασής του στη δημόσια και ιδιωτική ζωή. Το καλοκαίρι του 2014 ο τότε ακόμη πρωθυπουργός της χώρας είχε δηλώσει πως οι γυναίκες δεν πρέπει να γελάνε όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και οι γυναίκες της Τουρκίας κατέφυγαν και πάλι στο Twitter -αυτή τη φορά υπό τα hashtag #kahkaha και #direnkahkaha δηλ. γέλα και αντιστάσου, γέλα.

Sponsored Post