ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2015 04:44 EEST | Updated 05/06/2015 04:45 EEST

Ελεύθεροι οι οχτώ εκ των δέκα δραστών που είχαν αποπειραθεί να σκοτώσουν τη Μαλάλα

wow.southbankcentre.co.uk/event/malala-yousafzai/" data-caption="Malala Yousafzai is a campaigner who in 2012 was shot for her activist work. As part of WOW 2014, she talks about the systemic nature of gender inequality and bringing about change.More on this event:wow.southbankcentre.co.uk/event/malala-yousafzai/" data-credit="Southbank Centre London/Flickr">

Οι αρχές στο Πακιστάν υποστηρίζουν ότι οκτώ εκ των δέκα ανδρών που είχαν καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για την απόπειρα δολοφονίας της 14χρονης Malala Yousafzai, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μια δίκη που έγινε «πίσω από κλειστές πόρτες».

«Δεν βρίσκονται δέκα άνδρες πίσω από τα σίδερα της φυλακής, όπως θα ήθελαν οι Πακιστανικές αρχές να πιστεύουμε. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα», δήλωσε στην Daily Mirror ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η Malala είχε γλιτώσει από μια απόπειρα δολοφονίας τον Οκτώβριο του 2012 που οργανώθηκε εις βάρος της από ανθρώπους του στρατού που διαφωνούσαν με την πεποίθησή της ότι τα κορίτσια πρέπει να έχουν πρόσβαση στην παιδεία.

Η ίδια ήταν μόλις 11 ετών όταν άρχισε να μιλάει ανοιχτά για τα δικαιώματα του φύλου της, τη στιγμή που οι Ταλιμπάν περνούσαν από σπίτια, εκφοβίζοντας τον κόσμο, έτσι ώστε να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Μετά την επίθεση, η Μalala επιβίωσε και τώρα ζει με την οικογένειά της στην Αγγλία. Είναι μάλιστα το νεαρότερο άτομο που έχει βραβευτεί ποτέ με Νόμπελ Ειρήνης.

Οι Πακιστανικές αρχές είχαν υποστηρίξει τον Απρίλιο ότι ο στρατός είχε συλλάβει δέκα άνδρες που είχαν οργανώσει την επίθεση, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών. Τώρα όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο δύο εκ των δραστών, ονόματι Izharullah και Israr ur Rehman, βρίσκονται στην φυλακή.

«Η δίκη δεν είχε καμιά αξιοπιστία γιατί δεν κλήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες, υπήρχε μόνο ένας εισαγγελέας, ένας δικαστής, ο στρατός και κατηγορούμενοι», είπε η πηγή στην Daily Mirror.