ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2015 04:20 EEST | Updated 08/06/2015 04:21 EEST

Εφαρμογή smartphone για καταγραφή εγκλημάτων πολέμου

babasteve/Flickr
One million people were killed over a period of 100 days in Rwanda (1994). Btw, this image shows the skulls of young children, victims of the atrocities.

Τη δυνατότητα σε πολίτες να καταγράφουν και να διαμοιράζονται στοιχεία για εγκλήματα πολέμου παρουσίασε η Διεθνής Ένωση Δικηγόρων (ΙΒΑ).

Τα βίντεο σε κινητά από παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν μοιραστεί τα τελευταία χρόνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ψεύτικα, αδύνατον να επαληθευτούν ή χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για δικαστική χρήση, αναφέρει η ΙΒΑ.

Το app «Eyewitness to Atrocities» καταγράφει το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης, την ημερομηνία και ώρα, και τα τριγύρω δίκτυα Wi-Fi για να επιβεβαιωθεί ότι τα βίντεο δεν έχουν παραποιηθεί, πριν σταλούν σε μια βάση δεδομένων που ελέγχεται από ομάδα νομικών εμπειρογνωμώνων.

 «Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο εντελώς στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή δικαιοσύνη ...και να δώσει λύση στις δυσκολίες απόδειξης που σχετίζονται με τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα», δήλωσε ο διευθυντής της ΙΒΑ, Μάρκ Έλλις στο Reuters.