ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/06/2015 14:20 EEST | Updated 09/06/2015 17:05 EEST

Για άλλη μια φορά σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, and Greek Prime Minister Alexis Tsipras, center, button their jackets as the stand with European Council President Donald Tusk during arrivals at the Eastern Partnership summit in Riga, on Friday, May 22, 2015. EU leaders gather for a second day of meetings with six post-communist nations to discuss various issues, including enlargement, the economy and Ukraine. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων και διαρροών που ανάγκασαν τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά να βάλει τέλος λέγοντας κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν ακόμα εξετάζει την ελληνική αντιπρόταση, όλα δείχνουν ότι και τα δημοσιεύματα που θέλουν στο αέρα την τριμερή συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από Αθήνα και Βρυξέλλες, η συνάντηση Μέρκελ - Ολαντ Τσίπρα, δεν έχει ακυρωθεί. Μάλιστα λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε και επίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών συνεχίζονται και πλέον το ζητούμενο είναι ποιος θα χαμηλώσει τους στόχους, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται. ότι με την ελληνική αντιπρόταση καλύφθηκε η μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονοσμάτων. Μάλιστα αναμένουν από τους θεσμούς -όπως επισημαίνουν- να καλύψουν την άλλη μισή. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, προτάθηκε πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

Σύμφωνα με παρατηρητές των συνομιλιών ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να στοχεύει στη ρήξη, δείχνει όμως συχνά να αμφιταλαντεύεται, προσπαθώντας να διατηρήσει ισορροπίες σε εξωτερικό και εσωτερικό.

Όλα δείχνουν πλέον ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε πολιτική απόφαση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το επιδιώξει στη κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρωθυπουργό.

Άλλωστε στο Μαξίμου θεωρούν ότι με την Άνγκελα Μέρκελ υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία συνεννόησης καθώς δεν παρατηρείται αδιαλλαξία, όπως συμβαίνει στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον ομόλογό του κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέδωσε «δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση της χώρας θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την γραπτή επίσημη τοποθέτησή τους.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη πραγματοποιείται η διήμερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, στο περιθώριο της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο.