Σουηδία: Οι αιμοδότες λαμβάνουν μήνυμα όταν το αίμα τους σώζει τη ζωή κάποιου

Σουηδία: Οι αιμοδότες λαμβάνουν μήνυμα όταν το αίμα τους σώζει τη ζωή κάποιου
Leung Ching Yau Alex/Flickr

Με τα ποσοστά δωρεάς αίματος να βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, η υπηρεσία αιμοδοσίας της Σουηδίας κινητοποιεί με μια νέα πρωτοβουλία μέσω της τεχνολογίας, ωθώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να γίνουν αιμοδότες. Όταν λοιπόν το αίμα τους χρησιμοποιείται, τους αποστέλλεται αυτόματα γραπτό μήνυμα. Αρχικά λαμβάνουν ένα «ευχαριστώ» όταν δίνουν αίμα, αλλά παίρνουν ακόμα ένα όταν το αίμα τους βοηθά έναν συνάνθρωπό τους.

«Προσπαθούμε συνεχώς να αναπτύξουμε τρόπους για να εκφραστεί η σημασία της δωρεάς. Θέλουμε να τους ενημερώσουμε για την προσπάθειά τους και θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος» δηλώνει στην Independent η Karolina Blom Wiberg, διευθύντρια επικοινωνίας στην υπηρεσία αίματος της Στοκχόλμης.

Η υπηρεσία λέει ότι τα μηνύματα που αποστέλλουν στους δωρητές με θετικά σχόλια σχετικά με το πώς έχουν βοηθήσει τους συμπολίτες τους ,τους ενθαρρύνουν να δωρίσουν ξανά. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι επίσης ότι η νέα πολιτική έχει και ένα ισχυρό αντίκτυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε για τη δωρεά αίματος μεταξύ των φίλων τους. «Έχουμε αρκετή επιτυχία στα social media και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, χάρη στο SMS. Αλλά πάνω απ 'όλα όμως πιστεύουμε, ότι αυτή η πρακτική κάνει τους δωρητές μας να θέλουν να δώσουν αίμα και πάλι», λέει η Blom Wiberg.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στη Στοκχόλμη πριν από τρία χρόνια και λόγω της θετικής αποδοχής που χαίρει, εξαπλώνεται σταδιακά και σε άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα. Στη Βρετανία, όπως και στις περισσότερες δυτικές χώρες, υπήρξε μεγάλη πτώση στις αιμοδοσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, υπάρχουν 40% λιγότεροι δωρητές σήμερα από ό, τι πριν από δέκα χρόνια. Το NHS και οι υπηρεσίες μεταμόσχευσης επίσης αναζητούν νέους τρόπους για να αυξήσουν τις δωρεές με τη βοήθεια του μάρκετινγκ.

Κατά τη διάρκεια της Εθνικής Εβδομάδας Αιμοδοσίας στη Βρετανία στις πινακίδες στους δρόμους και βιτρίνες καταστημάτων σε όλη τη χώρα έχουν αφαιρεθεί τα γράμματα «Ο» και «Α», που εκπροσωπούν τους τύπους αίματος, στους οποίους παρουσιάζεται έλλειψη. Όσον αφορά στη Σουηδία, στην Στοκχόλμη, οι κάτοικοι μπορούν να πάνε στην ιστοσελίδα της τοπικής υπηρεσίας του αίματος και να δουν live γράφημα για το πόσο αίμα έχει απομείνει.

«Η ίδια πληροφορία που έχουμε εσωτερικά φαίνεται και εξωτερικά» λέει η κ Blom Wiberg. Το σκεπτικό είναι ότι όταν τα αποθέματα θα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ο κόσμος θα ανταποκριθεί αν γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα.Τα social media είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κανάλι για να φτάσουμε τους αιμοδότες μας. Η Σουηδία χρειάζεται περισσότερους νέους δωρητές αίματος, ώστε να έχει σταθερή προμήθεια αίματος στο μέλλον», λέει η Lottie Furugård, διευθύντρια επικοινωνιών στο κέντρο αίματος της Στοκχόλμης.

Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες: για παράδειγμα οι αιμοδότες, αφού υπογράψουν μια σύμβαση συμφωνούν, οι αρχές να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε αυτούς με πιο «επιθετικά» μηνύματα, στο Facebook, και στο e-mail μέχρι να δωρίσουν αίμα.

Αντί για τη συνηθισμένη γραφειοκρατική γλώσσα των ιατρικών ραντεβού, η Health Care Communication News αναφέρει πως τα μηνύματα περιλαμβάνουν απειλές, όπως: «Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να αιμορραγήσεις».

Δημοφιλή