ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2015 15:39 EEST

Ανάγκη για πέντε νέα αεροσκάφη ημερησίως - Διπλάσιος ο αριθμός των ταξιδιωτών παγκοσμίως σε 20 χρόνια

ASSOCIATED PRESS
Parked Boeing 737-800 aircrafts belonging to budget carrier Norwegian seen at at Stockholm Arlanda Airport Thursday March 5, 2015. 650 pilots employed by Norwegian Air Norway (NAN) are on strike grounding flights in Norway, Sweden and Denmark. (AP Photo/Johan Nilsson / TT) SWEDEN OUT

Περισσότερα από πέντε νέα αεροσκάφη την ημέρα, κάθε ημέρα, για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Με αυτό τον ρυθμό, θα πρέπει να εργάζονται οι κολοσσοί κατασκευαστές αεροσκαφών- όπως η Boeing και η Airbus- αλλά και οι μικρότεροι- όπως η Embraer και η Bombardier- προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής, και των επόμενων χρόνων.

Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει, καθώς η ζήτηση αεροπλάνων παγκοσμίως διαρκώς αυξάνεται, με πολίτες αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών να αναμένεται να ταξιδεύσουν στους αιθέρες, για πρώτη φορά.

Όπως ανακοίνωσε η Boeing, στην ετήσια εκτίμηση της εταιρίας που δημοσιοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, μέσα στα επόμενα 20 μόνο χρόνια, οι αερογραμμές που πραγματοποιούν δρομολόγια ανά τον κόσμο, θα χρειαστούν 38.050 αεροσκάφη. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 3.5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του του προηγούμενου έτους.

Με τα νέα αεροσκάφη, που προβλέπεται να κατασκευαστούν στα χρόνια που ακολουθούν, ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως αναμένεται να υψωθεί από τα 21.600 αεροπλάνα, στα 43.560 έως το 2034.

Μόλις το 15% των αεροσκαφών θα κατασκευαστεί, ώστε να αντικαταστήσει κάποιο άλλο, ενώ σχεδόν δύο στα πέντε αεροσκάφη προορίζονται για τις χώρες της Ασίας.

Αυτή τη στιγμή, σημειώνεται μια αυξητική τάση στην παραγγελία και αγορά αεροσκαφών, από τις αερογραμμές. Κύριο λόγο αποτελούν, αφενός η δυνατότητα χαμηλής πίστωσης που προσφέρεται και, αφετέρου, οι υψηλές τιμές που επικρατούν στα καύσιμα, με συνέπεια οι αεροπορικές εταιρίες να οδηγούνται στην αγορά νεότερων, πιο “αποδοτικών” αεροσκαφών.

Ταυτόχρονα, όλο και αυξάνεται ο αριθμός όσων ταξιδεύουν με το αεροπλάνο παγκοσμίως- η Boeing υπολογίζει μία αύξηση κατά 4.9%, για κάθε χρόνο.

Ο Randy Tinseth, αντιπρόεδρος του τμήματος Μάρκετινγκ της εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών, σημείωσε πως “η αγορά των εμπορικών αεροπλάνων εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ανθεκτική. Καθώς ατενίζουμε το μέλλον, εκτιμούμε πως η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τη ζήτηση για τα αεροσκάφη να είναι υψηλή”.

Για τα παρελθόντα έτη, εξάλλου, σημειώνει η έκθεση της εταιρίας, παρά τις αυξήσεις στα καύσιμα, τις συγκρούσεις που επικρατούν σε καίρια σημεία του πλανήτη και τις απειλές που προκύπτουν, έχει σημειωθεί 5% αύξηση της χρήσης των αεροπλάνων, με τις αεροπορικές εταιρίες να "βγάζουν περισσότερα χρήματα από ποτέ".